Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm.
Ciasto czekoladowe na śmietanie
Składniki:
160g mąki pszennej
175g śmietany 18%
100g masła
100g czekolady (u mnie 2/3 gorzkiej i 1/3 mlecznej)
150g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło rozpuścić, dodać czekoladę, wymieszać, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem oraz ekstraktem z wanilii
- do masy jajecznej dodać śmietanę, ostudzoną mieszankę czekoladową, składniki wymieszać
- do osobnej miski przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, składniki dobrze wymieszać
- składniki suche przełożyć do składników mokrych, wszystko krótko wymieszać
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać piekarnika)
- ciasto pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku
- podawać z frużeliną owocową lub z innymi ulubionymi dodatkami
- przechowywać w szczelnym pojemniku
Wygląda pysznie, muszę wypróbować. Dodam chyba jeszcze od siebie warstwę jakiegoś kremu ^^
OdpowiedzUsuńCzy śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym?
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńSuper przepis. Polecam
OdpowiedzUsuń