Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami to pyszne babeczki, których słodycz przełamuje duża ilość kwaskowatych porzeczek. Jak każde muffiny, i te przygotujecie ekspresowo, więc zachęcam do skorzystania z przepisu :)
Z podanej ilości składników można przyrządzić 12 sztuk.
Muffiny z białą czekoladą i porzeczkami
Składniki:
260g mąki pszennej
250g jogurtu greckiego
80ml oleju (u mnie kokosowy)
80g cukru trzcinowego
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g białej czekolady
200g czerwonej porzeczki
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- porzeczki przebrać, umyć, osuszyć
- czekoladę posiekać na kawałki
- do jednej miski przełożyć jajka, cukier, jogurt grecki oraz olej, składniki roztrzepać widelcem lub ręczną trzepaczką
- do drugiej miski przesiać mąkę i dokładnie wymieszać z proszkiem do pieczenia
- do składników mokrych dodać składniki suche, wszystko niezbyt dokładnie wymieszać
- na koniec dodać kawałki białej czekolady, jeszcze raz krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami
- do każdej papilotki nałożyć odrobinę ciasta tak, aby zakryło dno
- na cieście ułożyć dość gęsto (7-10 sztuk) porzeczki
- na porzeczki ponownie nałożyć nieco ciasta, a na nim ponownie ułożyć owoce
- jeśli jest jeszcze miejsce w papilotkach, nałożyć kolejną warstwę ciasta i na nim ułożyć porzeczki
- ciasto powinno wypełniać papilotki w około 3/4
- gotowe muffiny wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni
- piec przez 25-28 minut lub do tzw. suchego patyczka
- przechowywać pod przykryciem
To ja poproszę do kawusi :) bo tak kusząco na mnie zerkają ;)
OdpowiedzUsuńPołączenie w dziesiątkę :D
OdpowiedzUsuńSą cudne!
OdpowiedzUsuńco moge dac zamiast jogurtu?
OdpowiedzUsuńZamiast jogurtu można dać śmietanę.
Usuń