Zakręcone ciasteczka cynamonowe

Zakręcone ciasteczka cynamonowe to małe aromatyczne krążki, przygotowane bez dodatku masła, za to z mąką krupczatką, która sprawia, że konsystencja ciasteczek nie jest zbita, a lekko sypka i krucha.Brak masła w przepisie skutkuje nie tylko mniejszą kalorycznością ciasteczek, ale też sprawia, że z ciasta łatwiej uformować cienkie wałeczki, które zawinięte w ślimaczki, nie rozpływają się podczas pieczenia i utrzymują swój kształt.


Ciasteczka są doprawione sporą dawką cynamonu, który wybija się na pierwsze miejsce w smaku tych małych krążków.
Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 ciasteczek, choć ich ilość uzależniona jest od tego, z jak długich ruloników ciasta będziecie je formować.


Zakręcone ciasteczka cynamonowe

Składniki:

300g mąki krupczatki
100g cukru pudru (część można zamienić na domowy cukier waniliowy)
100ml śmietanki 30%
1 żółtko
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Wykonanie:

- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, śmietankę, żółtko, ekstrakt z wanilii i cynamon, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- ciasto może się nieco lepić, nie należy jednak dosypywać mąki
- ciasto można schłodzić lub od razu formować ciasteczka
- z ciasta urywać niewielkie kawałki, formować z nich palcami cienkie ruloniki długości 18-20 cm lub według gustu


- każdy rulonik zwinąć jak ślimaczek, tworząc okrągłe ciasteczko
- ciasteczka układać na blasze w niezbyt dużych odstępach od siebie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, piec około 10 minut lub do lekkiego zrumienienia
- najlepiej jest najpierw upiec ciasteczko "testowe", żeby przekonać się, ile ciasteczka potrzebują czasu na upieczenie lub wyjąć jedno z pieczonych ciastek i sprawdzić stan upieczenia przed wyjęciem z piekarnika reszty ciasteczek
- ciasteczka ostudzić, przechowywać w szczelnym pojemniku


5 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)