Cynamonki, czyli ślimaczki cynamonowe (cinnamon rolls)

Cynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo, drożdżowe bułeczki zawijane z cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów.
Bułeczki cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego. Cynamonki idealnie nadają się też do zamrożenia; wystarczy upieczone i ostudzone bułeczki włożyć do woreczka lub szczelnego pojemnika spożywczego, a zamrożone, tuż po wyjęciu z zamrażarki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Z poniższego przepisu przygotujecie 18-20 sztuk.

Bułeczki cynamonowe


Cynamonki, czyli cinnamon rolls (ślimaczki cynamonowe)

Składniki:

330g mąki pszennej
200ml wody lub mleka
10g drożdży świeżych
3 i 1/2 łyżki cukru
20g (2 łyżki roztopionego) masła
szczypta soli

NADZIENIE
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
20g (2 łyżki roztopionego) masła

Ślimaczki cynamonowe

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, dodać 1/5 szklanki letniej wody (lub mleka), 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić


- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)

Cynamonki bułeczki zawijane z cynamonem

- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to około 1 godz.)
- masło do nadzienia roztopić, ostudzić


- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm
- placek posmarować masłem, oprószyć cynamonem i posypać domowym cukrem waniliowym
- placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei

Ślimaki cynamonowe

- gotowy rulon pokroić delikatnie ostrym nożem na 18-20 części
- każdą bułeczkę ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry
- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia
- piekarnik nagrzać do temperatury 170-180 stopni, wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone bułeczki ostudzić, ostudzone przechowywać zafoliowane lub w szczelnym pojemniku spożywczym


Cinnamon rolls, czyli zawijane bułeczki cynamonowe

9 komentarzy:

  1. Idealnie je pozwijałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Msz piękne zdjęcia na blogu! Zdradzisz jakim aparatem je robisz? :)
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Aparat to Canon 40D, obiektyw Canon 100mm f/2.8 macro.

      Usuń
  3. Wyśmienite i jakie pulchne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. a to jest ciasto bez jajek

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy drożdże świeże można zastąpić takimi instant? Jeśli tak, to w jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdże świeże można zastąpić drożdżami instant. Sama rzadko je stosuję, ale podobno należy użyć ich 2x mniej, czyli 5g.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.