Cynamonki, cinnamon rolls, ślimaczki z cynamonem - każdy nieco inaczej nazywa ten rodzaj wypieku, ale be względu na nazewnictwo, drożdżowe bułeczki zawijane z cynamonem są pyszną przekąską, uwielbianą przez małych i dużych łasuchów.
Bułeczki cynamonowe to dla mnie "dyżurne" słodkości, które piekę zawsze wtedy, kiedy nie mam czasu lub ochoty na pracochłonne przygotowania, a mam ochotę na coś słodkiego. Cynamonki idealnie nadają się też do zamrożenia; wystarczy upieczone i ostudzone bułeczki włożyć do woreczka lub szczelnego pojemnika spożywczego, a zamrożone, tuż po wyjęciu z zamrażarki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku.
Z poniższego przepisu przygotujecie 18-20 sztuk.
Cynamonki, czyli cinnamon rolls (ślimaczki cynamonowe)
Składniki:
330g mąki pszennej
200ml wody lub mleka
10g drożdży świeżych
3 i 1/2 łyżki cukru
20g (2 łyżki roztopionego) masła
szczypta soli
NADZIENIE
1-2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
20g (2 łyżki roztopionego) masła
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- drożdże rozkruszyć, przełożyć do kubka, dodać 1/5 szklanki letniej wody (lub mleka), 1/2 łyżki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia rozczynu
- masło roztopić, ostudzić
- gdy rozczyn wyrośnie, rozpocząć przygotowywanie ciasta
- mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą wodę (mleko), cukier, szczyptę soli oraz pozostałą mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto
- do ciasta dodać roztopione masło, ciasto wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i będzie odchodzić od dłoni (może się lekko lepić)
- ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką, pozostawić w
ciepłym miejscu do wyrośnięcia - podwojenia objętości (zazwyczaj trwa
to około 1 godz.)
- masło do nadzienia roztopić, ostudzić
- wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podsypując mąką, rozwałkować na placek o wymiarach około 36x52cm lub podzielić na dwie części, a każdą rozwałkować na placek o wymiarach około 36x26cm
- placek posmarować masłem, oprószyć cynamonem i posypać domowym cukrem waniliowym
- placek ciasno zwinąć, jeśli podsypywaliśmy mąkę pod ciasto, można przy zwijaniu strzepnąć ją za pomocą pędzelka, dzięki temu ciasto lepiej się sklei
- gotowy rulon pokroić delikatnie ostrym nożem na 18-20 części
- każdą bułeczkę ułożyć w odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rozcięciem do góry
- bułeczki przykryć ściereczką, pozostawić na 20-30 minut w ciepłym miejscu do napuszenia
- piekarnik nagrzać do temperatury 170-180 stopni, wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 20-25 minut do lekkiego zrumienienia
- upieczone bułeczki ostudzić, ostudzone przechowywać zafoliowane lub w szczelnym pojemniku spożywczym
Idealnie je pozwijałaś :)
OdpowiedzUsuńDzięki, często je robię, więc mam wprawę ;)
UsuńMsz piękne zdjęcia na blogu! Zdradzisz jakim aparatem je robisz? :)
OdpowiedzUsuńKasia
Dziękuję :) Aparat to Canon 40D, obiektyw Canon 100mm f/2.8 macro.
UsuńWyśmienite i jakie pulchne <3
OdpowiedzUsuńa to jest ciasto bez jajek
OdpowiedzUsuńTak, ciasto drożdżowe można przygotować bez jajek.
UsuńA czy drożdże świeże można zastąpić takimi instant? Jeśli tak, to w jakiej ilości?
OdpowiedzUsuńDrożdże świeże można zastąpić drożdżami instant. Sama rzadko je stosuję, ale podobno należy użyć ich 2x mniej, czyli 5g.
Usuń