Ciasteczka misie są proste w wykonaniu, wymagają jednak posiadania foremki w kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z orzechami).
Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż miodowy smak misiów jest niepowtarzalny, a przepis wypróbowany, więc jeśli wykonacie poprawnie wszystkie czynności przygotowawcze, otrzymacie takie misie, jak na moich zdjęciach :)
Z przepisu wychodzi około 35-45 małych misiów (w zależności od ich grubości).
Ciasteczka misie z orzechami
Składniki:
220g mąki pszennej
100g cukru pudru
80g masła
30g miodu (u mnie gryczany)
1 jajko
dowolne orzechy (tyle, ile wyjdzie ciasteczek)
Wykonanie:
- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, miód (jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić) oraz jajko
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę
- schłodzone ciasto podsypać lekko mąką (nie za dużo, bo łapki misia nie będą się chciały przykleić do orzechów), jeżeli się klei, lub rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii spożywczej
- rozwałkować na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (u mnie 3-5mm)
- foremką wykroić misie, ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- wykałaczką zrobić w misiowych głowach dziurki - oczy i nos
- na środku każdego misia ułożyć orzech, łapki podnieść do góry i przycisnąć lekko do orzecha tak, by wyglądało, że miś trzyma orzech w łapkach
- uformowane ciasteczka schłodzić ponownie w lodówce (20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo ciasto zmiękło podczas formowania)
- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, piec około 10-12 minut
- najlepiej sprawdzić, wyjmując jedno ciasteczko, czy już jest upieczone, gorące ciasteczka są lekko miękkie z wierzchu, ale po ostygnięciu twardnieją, by z kolei po dłuższym leżakowaniu w puszce lub w szczelnym pojemniku spożywczym ponownie skruszeć
Wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudne są...jak tylko kupię "misiową" foremkę to też takie upiekę :-)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńŚwietny pomysł. A Twoje misie to cudne słodziaki:)
OdpowiedzUsuńPomysł nie mój, ale zgadzam się, że misie są urocze ;)
UsuńTe misie wyglądają tak słodko, że aż ciężko byłoby mi je zjeść pewnie ;)
OdpowiedzUsuńo raju jakie cuuudne:) jutro takich napieczemy i babci i dziadziusiowi damy w dniu ich święta :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł wręczyć misie jako słodki prezent! :)
Usuńjak wysoka jest foremka ?
OdpowiedzUsuńJeśli pytasz o wysokość misia, to ok.7cm, jeśli o grubość foremki - 1,5cm.
UsuńPrzesłodkie :D
OdpowiedzUsuńW przenośni i dosłownie :D
UsuńSą przeurocze!
OdpowiedzUsuńMarzę o nich od dawna, ale potrzebuję odpowiedniej foremki...
Są mega śliczne....
OdpowiedzUsuń