Ciasteczka misie z orzechami

Pomysł na ciasteczka misie z orzechami zaczerpnęłam ze zdjęcia, które zauroczyło wiele portali internetowych. Twórczynią tych słodkich ciasteczek jest Maa Tamagosan, jej przepis znajdziecie tutaj. Mój przepis nie jest oparty na oryginalnym, stworzyłam własną recepturę na miodowe misie, a jedynie (lub aż) pomysł na wygląd ciasteczek zaczerpnęłam od Maa.
Ciasteczka misie są proste w wykonaniu, wymagają jednak posiadania foremki w kształcie misia, lub chociaż w kształcie ludzika (zrobicie wtedy ludziki z orzechami).

Kruche misie trzymające orzechy


Podobne misie można wykonać z wielu receptur na kruche ciasteczka, istotne jest, aby ciasto nie zawierało lub zawierało w niewielkiej ilości środek spulchniający, który powoduje rośnięcie ciasta i mógłby zaburzyć kształt misiów podczas pieczenia.
Zachęcam Was do skorzystania z poniższego przepisu, gdyż miodowy smak misiów jest niepowtarzalny, a przepis wypróbowany, więc jeśli wykonacie poprawnie wszystkie czynności przygotowawcze, otrzymacie takie misie, jak na moich zdjęciach :)
Z przepisu wychodzi około 35-45 małych misiów (w zależności od ich grubości).

Ciasteczka misie z miodem i orzechami

Ciasteczka misie z orzechami

Składniki:

220g mąki pszennej
100g cukru pudru
80g masła
30g miodu (u mnie gryczany)
1 jajko
dowolne orzechy (tyle, ile wyjdzie ciasteczek)


Misie z orzechami

Wykonanie:

- składniki powinny być zimne
- mąkę przesiać, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, miód (jeśli jest w postaci stałej, można go rozpuścić i przestudzić) oraz jajko
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę


- schłodzone ciasto podsypać lekko mąką (nie za dużo, bo łapki misia nie będą się chciały przykleić do orzechów), jeżeli się klei, lub rozwałkowywać między dwoma kawałkami folii spożywczej
- rozwałkować na grubość, w jakiej chcemy mieć ciasteczka (u mnie 3-5mm)
- foremką wykroić misie, ułożyć je w niewielkich odstępach od siebie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Ciasteczka miodowe z orzechami

- wykałaczką zrobić w misiowych głowach dziurki - oczy i nos
- na środku każdego misia ułożyć orzech, łapki podnieść do góry i przycisnąć lekko do orzecha tak, by wyglądało, że miś trzyma orzech w łapkach
- uformowane ciasteczka schłodzić ponownie w lodówce (20-30 minut, w zależności od tego, jak bardzo ciasto zmiękło podczas formowania)


- piekarnik rozgrzać do temperatury 170-180 stopni, piec około 10-12 minut
- najlepiej sprawdzić, wyjmując jedno ciasteczko, czy już jest upieczone, gorące ciasteczka są lekko miękkie z wierzchu, ale po ostygnięciu twardnieją, by z kolei po dłuższym leżakowaniu w puszce lub w szczelnym pojemniku spożywczym ponownie skruszeć

Ciasteczka miodowe w kształcie misiów

15 komentarzy:

  1. Cudne są...jak tylko kupię "misiową" foremkę to też takie upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. A Twoje misie to cudne słodziaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomysł nie mój, ale zgadzam się, że misie są urocze ;)

      Usuń
  3. Te misie wyglądają tak słodko, że aż ciężko byłoby mi je zjeść pewnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. o raju jakie cuuudne:) jutro takich napieczemy i babci i dziadziusiowi damy w dniu ich święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny pomysł wręczyć misie jako słodki prezent! :)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Jeśli pytasz o wysokość misia, to ok.7cm, jeśli o grubość foremki - 1,5cm.

      Usuń
  6. Są przeurocze!
    Marzę o nich od dawna, ale potrzebuję odpowiedniej foremki...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.