Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Ciasto czekoladowe z pomarańczą to pyszne, puszyste ciasto o mocno wyczuwalnym smaku czekolady oraz pomarańczy. Dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej, ciasto ma delikatną i dość sypką konsystencję, a dodatek spulchniaczy - zarówno proszku do pieczenia, jak i sody oczyszczonej - sprawia, że ciasto ładnie wyrasta i jest bardzo puszyste. Nie jest to ciężkie ciasto czekoladowe, ma raczej nieco babkową konsystencję. Elementem obowiązkowym tego wypieku jest polewa, która sprawia, że ciasto smakuje jeszcze bardziej czekoladowo.
Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 21cm. Zapraszam do wypróbowania przepisu :)

Ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe z pomarańczą

Składniki:

CIASTO
120g mąki pszennej
80g mąki ziemniaczanej
150g cukru
125ml soku wyciśniętego z pomarańczy
110g (1/2 szklanki) oleju
100g gorzkiej czekolady

Miękka polewa do ciasta

3 jajka
40g kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
skórka otarta z jednej dużej pomarańczy

POLEWA CZEKOLADOWA
35g mlecznej czekolady
35g gorzkiej czekolady
60ml śmietanki 30%

Ciasto czekoladowe bardzo puszyste

Wykonanie:

CIASTO
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem i ekstraktem z wanilii na delikatną piankę
- do jajek dodać sok wyciśnięty z pomarańczy, skórkę pomarańczową oraz olej, składniki wymieszać
- dodać roztopioną, ostudzoną, ale ciągle płynną czekoladę, ponownie wymieszać

Ciasto czekoladowe z polewą

- mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną dokładnie wymieszać w osobnej misce, przesiać w kilku ratach do masy, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji
- masa powinna wyjść dość gęsta

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z polewą

- formę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia
- gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
- ciasto piec w 170-180 stopniach przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, po wstępnym przestudzeniu zdjąć obręcz tortownicy, całkowicie ostudzić


POLEWA CZEKOLADOWA
- czekoladę posiekać na mniejsze kawałki
- do rondelka wlać śmietankę, podgrzewać niemal do zawrzenia, od razu zdjąć z palnika
- do gorącej śmietanki wrzucić posiekaną czekoladę, odstawić na 1-2 minuty, dokładnie wymieszać
- polewą udekorować wierzch i boki ciasta, pozostawić do zastygnięcia

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

- aby przyspieszyć proces zastygania polewy, ciasto można schłodzić w lodówce
- polewa czekoladowa jest tzw. miękką polewą, nie łamie się podczas krojenia, ale też nie rozmazuje
- ciasto należy przechowywać w szczelnym pojemniku

Ciasto z czekoladą gorzką i pomarańczą

Jesienne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe czekoladowe.... takie ciasta lubię. Twoja polewa jest super! Lśni jak lustro, gładka jak szklana tafla :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, Krysiu, ciasto rzeczywiście smakowało bardzo czekoladowo :)

      Usuń
    2. Witam,ciasto zrobiłam wczoraj.Wyszło oczywiście ładnie wyrosło,ale bardzo się kruszy.Jaka może być tego przyczyna?

      Usuń
    3. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto ma dość sypką, piaskową konsystencję, ale nie powinno się zbyt mocno kruszyć. Możliwe, że było pieczone zbyt długo lub w zbyt wysokiej temperaturze i się niepotrzebnie przesuszyło.

      Usuń
  2. Zdecydowanie mamy sezon na takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)