Sernik cappuccino bez pieczenia to kolejny słodki deser, do którego przygotowania nie musicie włączać piekarnika. Jest to więc ciasto idealne podczas trwających upałów, podawane na zimno nie tylko Was schłodzi, ale i zaspokoi chęć na kawę lub coś słodkiego.
Sernik powstał na bazie jogurtu i serka twarogowego, dzięki temu nie zawiera dużo kalorii. Wierzch sernika zwieńcza ubita śmietanka, ale jest jej na tyle niedużo, że nie zwiększa znacznie kaloryczności poszczególnych kawałków ciasta, za to bardzo ładnie podkreśla kawowy kolor masy serowej oraz wizualnie tworzy tzw. piankę na cappuccino.
Sernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą formę należy zwiększyć ilość składników.
Sernik cappuccino bez pieczenia
Składniki:
MASA SEROWA
80g okrągłych biszkoptów (lub tyle, aby dwa razy zakryć dno formy)
250g twarogu naturalnego z wiaderka
250g jogurtu naturalnego
3 łyżki domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
10 łyżek (50g) cappuccino w proszku o smaku waniliowym
3 i 1/2 łyżeczki (14g) żelatyny
40ml zimnej wody
PONCZ
1/2 szklanki przegotowanej gorącej wody
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki cukru
ŚMIETANKOWA "PIANKA"
100ml śmietanki 30%
1 łyżka domowego cukru z wanilią (lub cukru pudru)
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka zimnej wody
kakao do posypania wierzchu
Wykonanie:
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- przygotować poncz: z gorącej przegotowanej wody, kawy i cukru przyrządzić napar kawowy, ostudzić
- biszkopty maczać pojedynczo, zanurzając na chwilę w naparze kawowym, ułożyć koło siebie, tworząc jedną warstwę na dnie tortownicy
- twaróg wymieszać z jogurtem, cukrem oraz proszkiem cappuccino tak, aby uzyskać jednolitą masę o kawowej barwie
- żelatynę zalać zimną wodą, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować, bo straci właściwości żelujące)
- żelatynę trochę ostudzić, dodać do niej 1-2 łyżki masy serowej, wymieszać, dopiero wtedy całą mieszankę dodać do reszty masy, wymieszać
- większą część masy wyłożyć na nasączone biszkopty, na wierzchu ułożyć drugą warstwę nasączonych w kawie biszkoptów, przykryć resztą masy, wyrównać
- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy
- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się żelatyny (nie może się zagotować)
- rozpuszczoną żelatynę ostudzić, do ciągle płynnej dodać nieco ubitej śmietany, wymieszać, dopiero wtedy żelatynę wlać do reszty śmietany, wymieszać
- śmietanę wyłożyć na zastygnięty wierzch sernika, łyżeczką porobić nierówności, aby warstwa imitowała piankę na napoju cappuccino
- całość ponownie schłodzić do zastygnięcia śmietanki
- przed podaniem wierzch sernika delikatnie oprószyć kakao
Uwielbiam cappucino także serniczka o tym smaku na pewno bym nie odmówiła, a taki bez pieczenia idealnie nadaje się na upały! :)
OdpowiedzUsuńprostozpiekarnika.blogspot.com
Ale pyszności)) wygląda pięknie))
OdpowiedzUsuńMniam. Serniczek wygląda super. :)
OdpowiedzUsuńcudenko
OdpowiedzUsuńMniam mniam. Sernik każdy <3
OdpowiedzUsuńTen wygląda tak inaczej :) Robi wrażenie!
To musi byc NIEBO w GABCE !!! absolutnie jest moj !!, czy cukier wanil. tylko domowej roboty??mysle ze kupny lub walila extr. tez moze byc
OdpowiedzUsuńDomowy cukier waniliowy można zamienić na cukier puder. Jeśli koniecznie ma to być cukier aromatyzowany, to lepszy będzie oferowany przez nieliczne firmy cukier z prawdziwą wanilią, a nie wanilinowy.
Usuńna jak dużą formę to jest przepis?
OdpowiedzUsuńOdpowiedź znajduje się nad pierwszym zdjęciem.
UsuńPyszna propozycja.
OdpowiedzUsuń