Lody waniliowe

Domowe lody waniliowe można przygotować z kilku podstawowych składników bez użycia maszyny do lodów. Jeśli tylko będziemy miksować je co 30-40 minut podczas fazy zamrażania, będą miały delikatną i kremową konsystencję.
Przepis na lody waniliowe to klasyczna receptura bazująca na kremie angielskim (custardzie). Wzbogaciłam ją o ubitą śmietankę, aby struktura masy była jeszcze delikatniejsza.
Lody wychodzą dość mocno słodkie, więc jeśli lubicie mniej słodkie desery, możecie ograniczyć ilość dodanego cukru.
Z poniższego przepisu przyrządzicie około 600ml lodów.

Domowe lody waniliowe bez maszyny

Lody waniliowe

Składniki:

250ml mleka
150ml śmietanki 30%
3 żółtka
60-80g cukru pudru
1 laska wanilii

Lody waniliowe

Wykonanie:

- do rondelka wlać mleko, dodać połowę cukru, ziarenka wyskrobane z przekrojonej wzdłuż laski wanilii oraz samą laskę, wszystko zagotować, zdjąć z palnika, wyjąć laskę wanilii, odstawić
- jajka umyć, sparzyć, białka zachować do innego przepisu, żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy
- do ucieranych żółtek wlać cienkim strumieniem gorące mleko, cały czas mieszając łyżką lub szpatułką
- mieszankę przelać do rondelka, podgrzewać na małej mocy palnika, ciągle mieszając, aż masa lekko zgęstnieje UWAGA! mieszanki nie można zagotować, gdyż może się zwarzyć; masa powinna jedynie lekko oblepiać łyżkę, a nie wyraźnie zgęstnieć
- rondelek z gotową mieszanką wstawić od razu do zlewu napełnionego zimną wodą i mieszając, doprowadzić do ostudzenia masy
- zimną śmietankę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z ostudzonym kremem angielskim, całość schłodzić
- mieszankę przełożyć do maszyny do lodów i dalej postępować według instrukcji producenta
- gotowe lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki

lody waniliowe

lody można również przygotować bez maszyny:
- mieszankę przełożyć do szczelnego, dość dużego pojemnika lub miski (miskę przykryć szczelnie folią spożywczą), włożyć do zamrażarki
- przez pierwsze kilka godzin co 30-40 minut wyjmować lody i miksować, aby rozbić tworzące się kryształki lodu
- gęstniejące lody przełożyć do szczelnego pojemnika i włożyć na kilka godzin do zamrażarki
- jeśli zostawimy lody na 1-2 dni w zamrażarce, przed podaniem należy wyjąć je nieco wcześniej, aby zmiękły

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

2 komentarze:

  1. Mmmm, wygladają na bardzo aksamitne :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam :) Domowe lody waniliowe są nie do przebicia :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)