Deser kokosowy z borówkami

Deser kokosowy z borówkami to prosty i szybki w wykonaniu smakołyk. Do jego głównych składników należą świeże borówki, jogurt naturalny i wiórki kokosowe. Dla osiągnięcia efektu warstw do obu mas deseru dodałam żelatynę, nie jest to jednak niezbędne. Bez jej dodatku poszczególne masy nie będą się aż tak od siebie odznaczały, zmieni się też ich konsystencja, ale deser podawany w pucharku/kieliszku nie musi przecież "trzymać pionu" i będzie również smaczny.

deser borówkowy

Deser kokosowy z borówkami

Składniki:

WARSTWA BORÓWKOWA
150g borówek
3 łyżki soku z cytryny
50g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru
1 i 1/2 łyżeczki (6g) żelatyny
2 łyżki wody

WARSTWA KOKOSOWA
100g jogurtu greckiego
15g  (około 2 łyżek) wiórków kokosowych
3 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki (2g) żelatyny
1 łyżka wody

100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji

deser z borówkami

Wykonanie:

- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus
- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej
- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- jogurt rozmieszać, dodać cukier i mus borówkowy, składniki wymieszać
- masę borówkową przełożyć do dwóch kieliszków, schłodzić do zastygnięcia masy
- jogurt wymieszać z cukrem i wiórkami kokosowymi
- żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia
- żelatynę dodać do jogurtu, wymieszać, masę pozostawić do lekkiego zgęstnienia
- masę kokosową przełożyć na wierzch zastygniętej masy borówkowej, na wierzchu ułożyć gęsto koło siebie warstwę borówek, na niej kolejna warstwę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi
- całość schłodzić do zastygnięcia górnej warstwy
- deser należy przechowywać w lodówce, podawać schłodzony

deser z jogurtu i borówek

Deser z borówkami można przygotować w kieliszkach lub niewielkich pucharkach/szklankach. Z podanych w przepisie proporcji składników przygotowałam dwa desery.

Lekkie desery bez piekarnika vol 2Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniBłękitne skarby lata!Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. wygląda bardzo apetycznie- mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. z żelatyną czy bez, pyszności!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Deser musiał być przepyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda. Chętnie sięgnęłabym po taki pucharek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, to musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)