Ciasto drożdżowe z cynamonem

Ciasto drożdżowe z cynamonem to klasyczna drożdżówka urozmaicona o aromatyczny cynamon. Przyprawę łączymy z mąką w trakcie przygotowania ciasta, dzięki temu zyskuje ono delikatny cynamonowy kolor. Całość zwieńcza duża ilość maślanej kruszonki.
Z podanego przepisu można przygotować ciasto w formie o wymiarach 24x24cm, lub nieco większej, gdyż ciasto sporo wyrasta i jest wysokie.

ciasto drożdżowe cynamonowe

Ciasto drożdżowe z cynamonem

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE
380-400g mąki pszennej
60g masła
35g drożdży
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
150ml mleka
3/4 łyżki cynamonu
2 żółtka
szczypta soli
100g cukru

KRUSZONKA
90g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru

opcjonalnie 1 jajko do posmarowania ciasta

ciasto drożdżowe z kruszonką

Wykonanie:

CIASTO DROŻDŻOWE
- składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową
- drożdże rozkruszyć, zalać połową letniego mleka, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, wymieszać i pozostawić na 10-20 minut do wyrośnięcia
- masło rozpuścić i ostudzić
- 380g mąki przesiać z cynamonem, dodać rozbełtane żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę, pozostałe letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn, składniki wymieszać i wyrobić ciasto (jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać pozostałe 20g mąki), pod koniec dodać roztopiony tłuszcz
- wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ręki i będzie elastyczne i gładkie
- ciasto odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, pozostawić do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, rozwałkować na placek i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia formie
- ciasto pozostawić pod przykryciem na 15-20 minut do napuszenia

KRUSZONKA
- w tym czasie przygotować kruszonkę: przesianą mąkę, cukier i zimne posiekane masło wymieszać razem, tworząc palcami kruszonkę
- wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem (można tego nie robić, ale po upieczeniu kruszonka może trochę spadać z ciasta), posypać kruszonką
- ciasto wstawić od razu do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 35-40 minut do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, kroić po ostudzeniu

ciasto drożdżowe z cynamonem

 Cynamonowe ciasto drożdżowe będzie idealną przekąską dla wielbicieli cynamonowych smaków. Podana ilość kruszonki jest dość duża i jeśli nie jesteśmy jej fanami, można przygotować ją z mniejszej ilości składników.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam zapach cista drożdżowego! Pycha <3

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wczoraj miałam debiut z ciastem drożdżowym :) wcale nie jest takie trudne, a jedynie czasochłonne.
    Przepis zapisuję i kiedyś na pewno go wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha, bardzo lubię drożdżowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie wyrośnięte i puszyste! Bomba :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)