Pianka truskawkowo-bananowa

Pianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja pianka powstała w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm.

pianka truskawkowo-bananowa bez pieczenia


Pianka truskawkowo-bananowa

Składniki:

MUS TRUSKAWKOWY
200g truskawek
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

PIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA
120g banana (1 średni)
120g truskawek
sok z cytryny do skropienia banana
1 łyżka cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
280g śmietanki 30%
3 łyżeczki żelatyny
60ml wody

7 okrągłych biszkoptów
12-15 sztuk niedużych truskawek
0,5 banana i kilka truskawek do dekoracji


deser piankowy z truskawkami

Wykonanie:

MUS TRUSKAWKOWY
- truskawki oczyścić i pozbawić szypułek, zmiksować blenderem na mus
- do musu dodać cukier puder, wymieszać
- do miseczki odłożyć 2-3 łyżki musu, wsypać do nich żelatynę, wymieszać i zostawić do napęcznienia
- napęczniałą żelatynę podgrzać w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia (10-15 sekund)
- ciepłą żelatynę wlać do reszty musu, wymieszać i pozostawić do ostudzenia
- keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wylać ostudzony mus z żelatyną, wstawić do lodówki i schłodzić do zastygnięcia


PIANKA TRUSKAWKOWO-BANANOWA
- banana obrać, podzielić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek
- banana i truskawki rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z cukrem wanilinowym
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać w kuchence mikrofalowej, wlać do musu truskawkowo-bananowego, ostudzić

pianka truskawkowo-bananowa na zimno

- zimną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, odłożyć 1 łyżkę bitej śmietany
- do ostudzonego musu dodawać stopniowo ubitą śmietanę, delikatnie mieszając, na koniec połączyć z musem całą śmietanę
- gotową piankę wyłożyć na zastygnięty mus w keksówce
- truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, wciskać w piankę w lekkich odstępach, zanurzając prawie całe owoce
- biszkopty ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami biszkoptów


- biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną)
- całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia pianki
- gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry nogami, delikatnie zdjąć papier do pieczenia
- na górze ułożyć na przemian plasterki banana i truskawek, kroić w plastry
- ciasto przechowywać w lodówce i podawać schłodzone

pianka śmietankowa bez pieczenia

Piankę truskawkowo-bananową podajemy krojąc w grube plastry. Struktura pianki jest delikatna i rozpływająca się w ustach. Deser nie jest mocno słodki, gdyż nie zawiera dużej ilości cukru.

Milion smaków truskawekDania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

5 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.