Sernik gotowany

Sernik gotowany można umiejscowić w przepisach pomiędzy sernikami pieczonymi, a tymi na zimno z dodatkiem żelatyny. Wymaga on obróbki cieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.
Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony z wykorzystaniem gęstego sera wiaderkowego - bardziej kremowy.
Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm na bazie twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego z tradycyjnego mielonego twarogu, warto wtedy zmniejszyć ilość dodanej do masy mąki ziemniaczanej.

sernik gotowany na spodzie z biszkoptów

Sernik gotowany

Składniki:

SPÓD
120g biszkoptów
80g masła

MASA SEROWA
650g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
100g masła
2 żółtka
6 łyżek cukru pudru
skórka pomarańczowa z małej pomarańczy
1 łyżka cukru wanilinowego
0,25 szklanki mleka
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (przy twarogu mielonym zmniejszyć ilość mąki do 2-3 łyżek)

POLEWA
50g czekolady mlecznej
50g czekolady deserowej
5 łyżek śmietanki 30%

sernik gotowany bez budyniu

Wykonanie:

SPÓD
- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
- biszkopty rozdrobnić na piasek
- masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami, wyłożyć na dno tortownicy, uciskając dłonią lub łyżeczką, by powstał zwarty spód, schłodzić w lodówce

MASA SEROWA
- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
- masło utrzeć z cukrami i żółtkami na gładką masę
- dodać twaróg, zmiksować do połączenia się składników
- dodać skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać
 - masę przełożyć do garnka, podgrzewać na małym ogniu do zagotowania, cały czas mieszając

sernik z masą gotowaną

- mąkę ziemniaczaną rozpuścić w mleku, dokładnie wymieszać, mieszankę dodać do gotującej się masy serowej, energicznie mieszając masę, by nie powstały grudki (jeśli powstaną, można krótko zmiksować)
- masa zacznie stopniowo gęstnieć (jak gotowany budyń), cały czas mieszając gotować 2-3 minuty
- gorącą gotową  masę od razu wylać na spód z biszkoptów, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia
- wystudzony sernik schłodzić w lodówce co najmniej przez noc, wyjąć z lodówki i zostawić do lekkiego ocieplenia

POLEWA
- czekolady i śmietankę rozpuścić w kąpieli wodnej, polewę wylać na sernik, wyrównać
- ponownie schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce

sernik gotowany

Sernik gotowany, bez względu na to, z jakiego twarogu go przygotujemy, ma inną konsystencję niż sernik pieczony. Przygotowując go unikamy ryzyka, że sernik opadnie, popęka, itp. Jest to sernik, który po zastosowaniu się do wskazówek w przepisie, musi wyjść.
Wierzch sernika możemy pozostawić bez niczego, zamiast czekolady można też zastosować inną polewę lub dekorację. Według mnie lekko gorzka polewa czekoladowa doskonale uzupełnia smak sernika - równoważy słodycz masy serowej i spodu biszkoptowego.

25 komentarzy:

  1. Mus to mus: wyszedł piękny :) Też robię podobną wersję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko :) Będę w końcu kiedyś musiała spróbować taki przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda - i tak pewnie smakuje , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam kiedyś sernik gotowany i był genialny, więc chętnie spróbuję tego przepisu :) Zastanawiam się jedynie nad "odchudzeniem" polewy. Co mniej kalorycznego można użyć jako polewę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wykorzystania przepisu :) Jeśli chodzi o polewę, trudno będzie ją "odchudzić", bo wykonana na bazie masła, kakao, cukru i wody (lub mleka) będzie miała też sporo kalorii. Proponuję nie dekorować całego wierzchu czekoladą, a jedynie porobić esy floresy, dzięki temu sernik będzie wyglądał również atrakcyjnie, a zmniejszy się nieco jego kaloryczność :)

      Usuń
    2. Dobry pomysł, dziękuję :)

      Usuń
  5. czy mogę prosić o wyjaśnienie jak rozumieć rozpuszczenie masła w zdaniu "masło rozpuścić, zmieszać z rozdrobnionymi biszkoptami.."? czy masło może być stopione na ogniu (płynne) czy też jedynie powinno być miękkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masło musi być płynne, czyli stopione pod wpływem temperatury. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Wczoraj upiekłam, wyszedł bardzo dobry, tylko z jednym mankamentem. Mianowicie polewa czekoladowa po ostygnięciu jest bardzo łamliwa i przy krojeniu odpadają całe płaty. Czy jest na to jakaś rada?

      Usuń
    3. Być może trochę zależy to od rodzaju użytej czekolady, można spróbować dodać nieco więcej śmietanki. Niezawodnym sposobem jest również dodanie niewielkiej ilości żelatyny do polewy, dzięki niej nie powinna się ona kruszyć po zastygnięciu.

      Usuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,czy bialka nalezy ubic i dodac do masy?pytam,bo nie widze nic na ten temat w przepisie.dziekuje.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie są tylko żółtka, białek nie używamy.

      Usuń
  8. Czego można użyć zamiast mąki ziemniaczanej? (alergia na ziemniaka)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zamieniałam nigdy mąki ziemniaczanej na inną, ale niektórzy gotują budyń ze skrobią kukurydzianą, więc możliwe, że i tutaj by się sprawdziła.

      Usuń
  9. czy można zamiast mąki ziemniaczanej dodac budyń? Trzeba go więcej sypnąć?

    OdpowiedzUsuń
  10. Proszę o podpowiedź, jakich biszkoptów użyła Pani na spód?

    OdpowiedzUsuń
  11. zamiast polewy czekoladowej doskonale wyglada warstwa sniegu czyli gruba warstwa cukru pudru.
    cudownie sie prezentuje i ma stosunkow znacznie mniej kalorii i zero tluszczu.

    OdpowiedzUsuń
  12. 0,25 mleka jak mam to rozumieć

    OdpowiedzUsuń
  13. 0,25 mleka jak mam to rozumieć

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)