Babeczki majonezowe z jabłkiem to małe słodkie muffinki z dodatkiem majonezu (jak w babce majonezowej) oraz startych jabłek. Majonez nie jest wyczuwalny w smaku, więc nawet jeśli za nim nie przepadacie, nie obawiajcie się, że babeczki smakują jak ten popularny sos.
Babeczki są lekkie, gdyż w ich składzie nie ma innego tłuszczu, niż ten pochodzący z majonezu. Nie są też suche, jak biszkopt, gdyż zarówno majonez, jak i jabłka wpływają na ich wilgotność.
Z poniższego przepisu można wykonać 12 babeczek.
Babeczki majonezowe z jabłkiem
Składniki:
180g mąki pszennej
140g drobnego cukru
3 jajka
3 łyżki (ok. 50g) majonezu (najlepszy będzie taki o łagodnym smaku)
150g startych i odciśniętych jabłek
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek soku z cytryny
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- jabłka powinny być starte i skropione sokiem z cytryny, następnie dobrze odciśnięte
- białka oddzielić od żółtek
- białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier
- do ubitych białek dodawać pojedynczo żółtka, po każdym krótko miksując masę
- do masy dodać majonez oraz ekstrakt z wanilii, ponownie zmiksować
- mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać (szpatułką lub łyżką)
- na koniec do masy dodać starte i odciśnięte jabłka, ponownie delikatnie i dokładnie wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć masę, pozostawiając około 1cm wolnej przestrzeni od góry
- piec w 170 stopniach przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- przechowywać pod przykryciem
muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńurocze :) robiłam kiedyś babę wielkanocną z dodatkiem majonezu smakowała supr :)
OdpowiedzUsuńWyglądają na cudownie puszyste :)
OdpowiedzUsuń