Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady to uczta dla czekoladoholików! W wilgotnym wnętrzu znajdziecie drobinki mlecznej i gorzkiej czekolady, które wzbogacają smak ciasta i sprawiają, że jest ono jeszcze bardziej czekoladowe.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.

Ciasto czekoladowe przepis


Ciasto czekoladowe z kawałkami czekolady

Składniki:

250g mąki pszennej
220g drobnego cukru
200g masła
200g kwaśnej śmietany 18%
150g gorzkiej czekolady
100g mlecznej czekolady
3 jajka
4 pełne łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii

Ciasto z kawałkami czekolady

Wykonanie:

- jajka i śmietana powinny być w temperaturze pokojowej
- masło, 100g gorzkiej czekolady i 50g mlecznej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub w rondelku na małej mocy palnika
- mieszankę ostudzić


- pozostałą czekoladę: 50g czekolady gorzkiej i 50g czekolady mlecznej posiekać w dość drobną kostkę (jeśli czekolada się rozpuszcza podczas krojenia, należy ją schłodzić)
- jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym przez kilka minut do uzyskania puszystej masy
- do masy jajecznej dodać cienkim strumieniem ostudzoną czekoladę z masłem, zmiksować

Ciasto mocno czekoladowe

- mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać kawałki czekolady, wymieszać
- śmietanę dokładnie wymieszać z sodą oczyszczoną, dodać do ciasta, wymieszać
- do ciasta dodać składniki suche wraz z kawałkami czekolady, wymieszać szpatułką
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- do formy przełożyć ciasto (będzie gęste) i wyrównać
- piec w około 170 stopniach przez 45-50 minut lub do tzw. suchego patyczka
- po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić, kroić po ostudzeniu
- przechowywać pod przykryciem


Ciasto z kawałkami czekolady

8 komentarzy:

  1. wilgotne czekoladowe, to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Można zamiast gorzkiej czekolady dać podwójnie mleczną lub białą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można zamienić czekoladę gorzką na inną, tylko proszę wziąć pod uwagę fakt, że może wtedy zaistnieć potrzeba zmniejszenia ilości cukru w cieście.

      Usuń
  3. Witam. Jak duza blacha na ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam! Ciasto wygląda apetycznie! :) Mam w domu jogurt naturalny - mogę go dodać zamiast śmietany?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.