Ciasto można upiec w tortownicy o średnicy 21cm.
Składniki:
220g mąki pszennej
200g jogurtu naturalnego
100g masła
100g cukru trzcinowego
2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1-2 jabłka
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- jajka roztrzepać z cukrem (widelcem lub ręczną trzepaczką), dodać jogurt, roztopione masło, składniki wymieszać
- do składników mokrych dodać przesiane produkty suche: mąkę, cynamon i proszek do pieczenia
- wszystko wymieszać
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na ćwiartki, a te z kolei na kilka grubych plasterków
- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i oprószyć mąką
- do formy przełożyć gotowe ciasto, na wierzchu poukładać plasterki jabłka, wąską stroną do dołu (jak na zdjęciach), wciskając je lekko w masę
- kawałki owoców poukładać w odstępach od siebie, nie powinno być ich za dużo, żeby za bardzo nie obciążać ciasta
- ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 stopni
- piec 40-45 minut lub do tzw. suchego patyczka
- upieczone ciasto ostudzić, po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem w chłodnym miejscu
cynamon i jabłka to duet który nigdy się nie nudzi :)
OdpowiedzUsuńKlasyczne połączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńMusiało pachnieć fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta i moja masa jest strasznie zbita (nielejąca się) mam nadzieję,że tak ma być...
OdpowiedzUsuńMasa powinna być dość gęsta, żeby owoce nie opadły na dno.
UsuńBardzo proste i bardzo pyszne. Praktycznie do zrobienia w każdej chwili, gdy zachce się czegoś słodkiego. Pierwsze zrobiłam w tortownicy, drugie w keksówce i oba wyszły super.
OdpowiedzUsuń