Jedyne, co bym zmieniła w poniższym przepisie, to dodałabym nieco więcej jabłek niż jest to widoczne na zdjęciach, choć i taka ich ilość jest doskonale wyczuwalna.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Placek z jabłkami
Składniki:
300g mąki krupczatki
125g masła
120g cukru pudru
80g śmietany 18%
3 jajka
3 łyżki domowego cukru waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka bułki tartej
500g startych jabłek (lub więcej, jeśli chcecie, żeby ich warstwa była nieco grubsza)
Wykonanie:
- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- do miski przełożyć miękkie masło, żółtka oraz cukier puder i domowy cukier waniliowy, składniki utrzeć na jednolitą, puszystą masę
- do masy dodać śmietanę, wymieszać
- z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy, delikatnie wymieszać
- na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta
- ciasto podzielić na dwie równe części (przyda się waga kuchenna)
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- na dnie formy rozsmarować jedną z części ciasta
- formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, podpiec przez około 20 minut
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- starte jabłka delikatnie odcisnąć z nadmiaru soku
- wystudzone ciasto posypać bułką tartą, na nią wyłożyć jabłka, wyrównać
- jabłka przykryć drugą częścią ciasta: należy je delikatnie rozsmarować na jabłkach, najlepiej mocząc łyżkę w zimnej wodzie, ułatwi to rozprowadzenie ciasta
- formę z ciastem wstawić ponownie do piekarnika, piec około 40-45 minut do lekkiego zrumienienia i tzw. suchego patyczka
- ciasto po upieczeniu ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
- przechowywać pod przykryciem
zaciekawiło mnie to ciasto a raczej jego struktura :) chyba będę musiala wypróbować :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis :) Smakowicie to ciacho wygląda :)
OdpowiedzUsuń