Jeśli jeszcze, mimo mroźnej aury, nie znudziły wam się śliwki i korzystacie z sezonu na nie do momentu, aż znikną ze sklepów, zapraszam na pyszny sernik z tymi owocami.
Sernik ze śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi owocami. W tym przepisie nie ubijam osobno piany z białek, ale sernik i tak jest dość lekki. Do wykonania sernika użyłam twarogu wiaderkowego z Piątnicy i zachęcam Was do jego wykorzystania (lub innego gęstego twarogu z wiaderka), jeśli nie macie nic przeciwko używaniu gotowych twarogów. Jeśli zdecydujecie się na własnoręcznie zmielony twaróg, konsystencja sernika może wyjść nieco cięższa, warto więc zamienić nieco sera w przepisie na np. kwaśną śmietanę (kilka łyżek) lub słodką śmietankę. Wpłynie to na delikatniejszą konsystencję sernika po upieczeniu.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm.
Sernik ze śliwkami
Składniki:
1kg gęstego twarogu z wiaderka (Piątnica lub inny gęsty bez dodatków)
6 jajek
200g cukru pudru
100g masła
30g mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
około 400g śliwek (lub tyle, aby ułożyć połówki owoców w niewielkich odstępach na wierzchu sernika)
Wykonanie:
- składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej
- masło roztopić, ostudzić
- śliwki umyć, przekroić na połówki, a następnie na ćwiartki
- piekarnik rozgrzać do temperatury 150-160 stopni
- do miski przełożyć twaróg, dodać jajka, przesiany cukier puder i mąkę ziemniaczaną, roztopione masło oraz ekstrakt z wanilii
- wszystko krótko zmiksować do połączenia się składników (około 1 min.)
- formę posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (spód i boki)
- do formy przełożyć masę serową, wyrównać
- na wierzchu sernika ułożyć w niewielkich odstępach od siebie kawałki śliwek skórką do dołu
- owoce lekko wcisnąć w masę serową
- formę z sernikiem wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec przez 70-80 minut lub do momentu, aż masa serowa zetnie się na środku (sernik może się lekko trząść, ale nie może być płynny)
- upieczony sernik pozostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia
- po ostygnięciu sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
- porcjować po schłodzeniu, przechowywać w chłodnym miejscu pod przykryciem
mmm... smakowity bardzo ten serniczek :))
OdpowiedzUsuńMniamci..pychotka..na sam widok aż ślinka cieknie..takie połączenie bardzo mi pasuje, uwielbiam serniki w każdej postaci, z dodatkiem śliwek to podwójna radość :)
OdpowiedzUsuńkusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńJaki ładny!!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda na cudownie kremowy :) Coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuń