Jest to ciasto bez dodatku mąki, a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały.
Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm.
Składniki:
100g gorzkiej czekolady
100g masła
120g cukru trzcinowego
60g mielonych migdałów
3 jajka
3 łyżki kakao
100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych)
Wykonanie:
- jajka wyjąć wcześniej z lodówki
- masło roztopić w kąpieli wodnej
- do masła dodać kawałki czekolady, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką)
- dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe
- nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym
- piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem)
- upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przechowywać pod przykryciem, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (chłodne brownie ma nieco inną konsystencję)
Pyszna propozycja..Jest tu wszystko co uwielbia. Dla mnie ciasto idealne :)
OdpowiedzUsuńMmmm ale czekoladowy i wilgotny))
OdpowiedzUsuńczekolada, śliwki i migdały to dopiero musi smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś podobne. Ten smak zachwyca :)
OdpowiedzUsuńWygląda prześwietnie! :)
OdpowiedzUsuńNa sam widok już mi ślinka leci :-)
OdpowiedzUsuńWitam, proszę o informację jak długo można ciasto przechowywać? Kiedy jest "najlepsze" od upieczenia?
OdpowiedzUsuńMożna je przechowywać przez kilka dni, zwłaszcza jeśli będzie trzymane w szczelnym pojemniku w lodówce. Warto wtedy wyjąć je na 30 minut przed podaniem.
Usuń