Brownie z powidłami (bez mąki)

Brownie z powidłami to kolejna propozycja dla czekoladoholików. Wzbogaciłam je o dodatek pysznych powideł śliwkowych. Najlepiej wykorzystać domowe powidła, przygotowywane bez dodatku cukru. Jeśli użyjecie słodzonego produktu, końcowy smak może wyjść bardziej słodki niż przewiduje to przepis - co nie znaczy, że nie będzie dobry ;)
Jest to ciasto bez dodatku mąki, a jej zamiennikiem w tym przepisie są mielone migdały.
Brownie jest mocno czekoladowe, jak przystało na tego typu ciasta. Powidła przełamują nieco smak czekolady, choć również świetnie z nim współgrają.
Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 20x20cm.

Brownie przepis


Brownie z powidłami (bez mąki)

Składniki:

100g gorzkiej czekolady
100g masła
120g cukru trzcinowego
60g mielonych migdałów
3 jajka
3 łyżki kakao
100g + 150g powideł śliwkowych (najlepiej niesłodzonych)

Brownie z powidłami bez mąki

Wykonanie:

- jajka wyjąć wcześniej z lodówki
- masło roztopić w kąpieli wodnej
- do masła dodać kawałki czekolady, wymieszać, odstawić do ostygnięcia
- do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką)


Brownie bez mąki pszennej

- dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe
- nożem lekko wymieszać powidła z ciastem czekoladowym


Ciasto czekoladowe z powidłami

- piec w 180 stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem)
- upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić
- przechowywać pod przykryciem, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (chłodne brownie ma nieco inną konsystencję)


Brownie z powidłami śliwkowymi

8 komentarzy:

  1. Pyszna propozycja..Jest tu wszystko co uwielbia. Dla mnie ciasto idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm ale czekoladowy i wilgotny))

    OdpowiedzUsuń
  3. czekolada, śliwki i migdały to dopiero musi smakować genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam kiedyś podobne. Ten smak zachwyca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na sam widok już mi ślinka leci :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, proszę o informację jak długo można ciasto przechowywać? Kiedy jest "najlepsze" od upieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je przechowywać przez kilka dni, zwłaszcza jeśli będzie trzymane w szczelnym pojemniku w lodówce. Warto wtedy wyjąć je na 30 minut przed podaniem.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.