Poniższy przepis jest typowy dla tego typu babeczek - nie wykorzystuje się w nim miksera, a przygotowanie trwa dosłownie kilka minut (pomijając siekanie orzeszków, ale to można zrobić wcześniej).
Muffiny dzięki dodatkowi masła orzechowego są bardzo treściwe, "mięsiste" w swojej konsystencji.
Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk.
Muffiny z masłem orzechowym
Składniki:
175g mąki pszennej
100g mleka
100g cukru
85g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
75g prażonych orzechów ziemnych
2 jajka
3 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli
Wykonanie:
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do miski przełożyć masło orzechowe, olej, mleko, cukier i jajka, składniki krótko wymieszać widelcem
- do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz drobno posiekane orzeszki ziemne, wymieszać
- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem
- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka
Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek z ich dodatkiem.
Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka dni.
Piękne, równiutkie i pyszne. Takie smakowite, tylko schrupać :)
OdpowiedzUsuńKocham masło orzechowe! To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńjakie złociste, urocze!
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wyglądają;)) Też kiedyś piekłam podobne
OdpowiedzUsuńMmm, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuńpyszne !
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńJaka powinna być konsystencja ciasta? Lejąca się bardziej czy bardziej zbita? Dziękuje za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńCiasto powinno być raczej gęste.
Usuń