Przepis można wykorzystać w formie o średnicy 28cm.
Tarta kawowa
Składniki:
CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej do posypania ciasta
MASA KAWOWA
250g serka mascarpone
100g jogurtu greckiego
50g cukru
2 jajka
20g mąki ziemniaczanej
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki gorącej przegotowanej wody
WIÓRKI CZEKOLADOWE
40g czekolady mlecznej
40g czekolady deserowej
Wykonanie:
CIASTO KRUCHE
- kawę rozpuszczalną, jeśli jest w granulkach, rozdrobnić na piasek
- mąkę, kakao, cukier puder przesiać, dodać kawę, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce przez 30 minut
- formę do tarty wysmarować masłem
- ciasto rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia na cienki placek większy niż dno formy
- papier z ciastem przełożyć do formy ciastem do spodu, delikatnie zdjąć papier, ciastem wyłożyć dno i brzegi formy, tak, by były one nieco wyższe niż brzeg blachy
- nadmiar ciasta można obciąć lub zawinąć do środka i wyłożyć podwójnie brzegi tarty
- ciasto nakłuć gęsto widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, piec przez 20 minut do lekkiego zrumienienia
- gotowy spód do tarty wyjąć z piekarnika i ostudzić
MASA KAWOWA
- kawę zalać 2 łyżkami gorącej, przegotowanej wody, ostudzić
- składniki na masę powinny być w temperaturze pokojowej
- mascarpone krótko zmiksować, dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując
- jogurt wymieszać z cukrem i kawą
- do mascarpone dodać przesianą mąkę oraz jogurt, składniki wymieszać/zmiksować tylko do połączenia się ze sobą, masa będzie rzadka
TARTA KAWOWA
- ostudzony spód do tarty posypać mąką ziemniaczaną i lekko rozsmarować ją dłonią po cieście
- na ciasto wylać masę kawową, powinna sięgać niemal do wysokości brzegów tarty
- formę delikatnie wstawić do piekarnika, piec w 175 stopniach przez około 35 minut lub do momentu ścięcia się masy na środku
- upieczoną tartę pozostawić na trochę w uchylonym i wyłączonym piekarniku, następnie wyjąć ją i całkowicie ostudzić
WIÓRKI CZEKOLADOWE
- czekolady rozpuścić razem w kąpieli wodnej
- pędzelkiem cienko rozsmarować płynną czekoladę na dużej, gładkiej powierzchni, np. na odwróconej do góry nogami blasze
- czekoladę pozostawić do zastygnięcia, można schłodzić ją w lodówce, należy jednak pilnować, by czekolada za mocno nie zastygła, gdyż będzie się kruszyć
- z zastygniętej czekolady za pomocą szpatułki lub noża ścinać wiórki, będą one różnej wielkości, w zależności od tego, ile czekolady zetniemy
- jeśli czekolada zaczyna się ciągnąć, należy ponownie krótko schłodzić ją w lodówce, jeśli natomiast wyjęta z lodówki czekolada kruszy się, należy odczekać chwilę, zanim zaczniemy ścinać wiórki
- gotowe wiórki układać nieregularnie na wierzchu ostudzonej tarty
- udekorowaną tartę wstawić do lodówki, schłodzić przez całą noc
Tartę kawową należy podawać schłodzoną, smakuje wtedy najlepiej. Masa kawowa po upieczeniu jest mocno zwarta i bardzo dobrze się kroi.
Apetyczna :) A te ruloniki z czekolady dodają jej uroku :)
OdpowiedzUsuńwyglada apetycznie moze zrobie w weekend ;)
OdpowiedzUsuńobłędna :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealna! Uwielbiam kawowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńIdealna to mało powiedziane, nie dość że pięknie się prezentuje to i smak kawowy najlepszy ! <3
OdpowiedzUsuńWitam, wpadłam na ten przepis szukając inspiracji, zrobiłam tartę w weekend dla gości i wyszła przepyszna! Prosta, szybka, delikatny i oryginalny smak kawki...Nie miałam czasu na zabawę z tymi wiórkami, potarłam tabliczkę czekolady tarką i też wyszło super, zresztą dowodów już nie ma, bo tarta zniknęła! Dzięki za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis na tartę się sprawdził. Pozdrawiam :)
UsuńA ja mam pytanie odnośnie sposobu pieczenia. Jaką funkcję piekarnika ustawić? Z termoobiegiem czy bez? Dolna grzałka, górna? Pytam bo mi nie wychodzą ciasta i czesto je przypalam albo wychodza surowe w srodku a boki spalone;/
OdpowiedzUsuńWiększość ciast piekę na ustawieniach góra-dół. Podczas pieczenia należy się jednak sugerować tym, jak działa konkretny piekarnik, bo każdy nieco inaczej grzeje. Jeśli ciasto się przypala, najlepiej obniżyć temperaturę początkową i wydłużyć czas pieczenia, jeśli się nie dopieka, również wydłużyć czas pieczenia, ewentualnie nieco podnieść temperaturę.
UsuńTermoobieg najlepiej sprawdza się przy jednoczesnym pieczeniu np. dwóch blach z ciasteczkami. Przy pieczeniu "zwykłych" ciast go nie używam, bo łatwo wtedy przesuszyć ciasto.
Nie polecam też całkowicie polegać na czasie pieczenia podanym w przepisie, gdyż ciasto pieczone 40 minut w jednym piekarniku, w drugim po tym czasie może jeszcze nie być gotowe. Najlepiej podczas pieczenia obserwować wypiek, a jeśli nic złego się z nim nie dzieje (nie przypala się), to po podanym w przepisie czasie sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowy. Jeśli nie, wydłużyć ten czas.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)
Mam pytanie ile porcji wyjdzie z tej tarty
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkości kawałków, zazwyczaj kroi się na osiem części.
Usuń