Muffiny czekoladowe-kokosowe
Składniki:
50g mąki pszennej
50g cukru
50ml mleka
50ml oleju
50g wiórków kokosowych
25g czekolady (ja użyłam mlecznej i deserowej pół na pół)
1 jajko
1 łyżka kakao
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/2 łyżeczki (2g) proszku do pieczenia
do dekoracji:
20g czekolady deserowej
1-2 łyżki wiórków kokosowych
Wykonanie:
- mleko, cukier, cukier wanilinowy i przesiane kakao podgrzać na małym palniku, mieszając do rozpuszczenia się cukru i połączenia się składników, zdjąć z palnika
- do gorącej mieszanki dodać połamaną na mniejsze kawałki czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści
- mieszankę pozostawić do całkowitego ostygnięcia
- jajko wyjąć wcześniej z lodówki, żeby przyjęło temperaturę pokojową
- do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać widelcem
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, krótko wymieszać do uzyskania w miarę jednolitego ciasta
- do ciasta wsypać wiórki kokosowe, ponownie krótko wymieszać
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości
- formę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w 180 stopniach przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka
- gotowe muffiny wyjąć z piekarnika, po lekkim ostygnięciu wyjąć z formy, studzić na kratce
- ostudzone muffiny udekorować
- czekoladę przełożyć do miseczki, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej do rozpuszczenia się
- babeczkę smarować z wierzchu czekoladą przy pomocy pędzelka, posypywać wiórkami kokosowymi, następnie odwrócić do góry nogami, aby strzepnąć nadmiar wiórków
- muffiny przechowywać pod przykryciem, zachowają swoją świeżość przez kilka dni
Muffiny czekoladowo-kokosowe są lekko wilgotne, w smaku deserowe (gorzkawe), choć jak każdy wypiek czekoladowy, dość treściwe i sycące. Dodatek wiórków kokosowych można pominąć, otrzymamy wtedy klasyczne muffiny czekoladowe.
Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Obłędne! Mogę jedną? :)
OdpowiedzUsuńMmm, wyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie. Zabieram przepis;)
OdpowiedzUsuńNie pozostawiasz mi wyboru... po prostu musze upiec te muffinki, bo są tak apetyczne, że nie sposób im się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, właśnie robię więc się przekonam jak smakują :)
OdpowiedzUsuńIle z tego przepisu wyjdzie muffin?
OdpowiedzUsuń5-6 sztuk, w zależności od wielkości papilotek.
UsuńPiekłam Rewelacja !!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam :)
Usuńpyszne <3 ale moje nie wyglądają tak ślicznie jak te :(
OdpowiedzUsuńProsty i świetny przepis, wychodzą super nawet w moim małym studenckim piekarniku wielkości mikrofali. Piekę już drugi raz, tym razem trochę zmodyfikowałam i robie pistacjowe,ciekawe jak wyjdą!
OdpowiedzUsuńSzybko i prosto !
OdpowiedzUsuńPycha !!! :D
Czy można je zamrozic juz z polewa czekoladowa i wiorkami?
OdpowiedzUsuńJeśli tej czekolady nie będzie dużo, to myślę, że tak.
Usuń