Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami, cudownymi sezonowymi owocami, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni.
Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm.
Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
500g serka o smaku waniliowym z wiaderka
3/4 szklanki cukru pudru
300ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
truskawki
około 10 herbatników
kilka łyżek zimnej wody
1 szklanka gorącej wody
Wykonanie:
- ser utrzeć z cukrem pudrem, ubić śmietankę i połączyć z masą serową
- żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia
- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać
- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników
- na herbatnikach ułożyć pokrojone w połówki truskawki
- wylać masę serową, całe truskawki ułożyć na wierzchu, lekko zanurzając je w masie serowej
- sernik schłodzić w lodówce
o Matko ,ale nabrałam ochoty na taki sernik! :)
OdpowiedzUsuńwitam zrobilam wszystko wedlug przepisu i po godz w lodowce nadal jest ciapkowate...co sknocilam?:)
OdpowiedzUsuńJeśli żelatyna zostala rozpuszczona prawidłowo i dobrze połączona z masą, nie powinno być problemu z zastygnięciem, ale na pewno będzie to trwało kilka godzin, a nie jedną :-)
Usuń