Gofry

Jakiś czas temu staliśmy się posiadaczami gofrownicy i metodą prób i błędów szukaliśmy przepisu na gofry, który będzie się zawsze sprawdzał. Poniższy został już wielokrotnie wypróbowany, gofry są chrupkie, lekko słodkie i znikają z talerza na tyle szybko, że był problem, by wykonać zdjęcia do tego posta ;)
Gofry można oczywiście łączyć z różnymi dodatkami, natomiast takie, jakie prezentuję na zdjęciach, są mniej kaloryczne, a tak samo pyszne i mogą być nie tylko formą deseru, ale zwykłej przekąski.

prosty przepis na gofry


Gofry

Składniki:

500g mąki
3 jajka
1 szklanka oleju
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
1/2 litra wody
3-4 łyżeczki proszku do pieczenia

gofry prosty przepis

Wykonanie:

- wszystkie składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany
- czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju gofrownicy, a także od ilości nałożonego ciasta, ja piekę je około 2,5-3 minuty

1 komentarz:

  1. 3-4 łyżeczki proszku do pieczenia to zdecydowanie przesada. Wystarczy jedna łyżeczka. Ale przepis bardzo dobry, polecam

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.