Piernik upiekłam w szerokiej keksówce o wymiarach 25x14x7cm.
Piernik z jabłkami
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
12,5 dag masła
2 jajka
50 dag startych jabłek
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier wanilinowy
Wykonanie:
- masło stopić i lekko przestudzić
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać stopniowo jabłka, masło, mąkę z sodą i przyprawami, wymieszać
- białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z ciastem
- ciasto piec w 170-180 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka
można też szybko zrobić ciasteczka z mielonych orzechów włoskich i mocno słodkiej piany z białek (jak na bezy) z aromatem np. rumowym - albo i bez. Po prostu do piany sypie się orzechy, aż będzie konsystencja jak na kluski kładzione.Do ciasta nic innego się nie dodaje. Łyżeczką kładzie się kupki na blasze wyłożonej papierem, w każdą wbija się orzeszek laskowy szpicem w górę - i piecze się w 180 ok. 15 - 20 min. Smak niepowtarzalny :)
OdpowiedzUsuńCzy ma znaczenie na jakich oczkach zetrze się jabłka??? Drobno czy na buraczanej. Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńJa zawsze ścieram na buraczanej, tzn. na większe wiórki.
UsuńDziękuję za odpowiedź. Jutro wczesnym rankiem upiekę ten pierniczek dla córki, która karmi maleństwo piersią i jest strasznym łasuchem. To ciacho jest akurat dla matki karmiącej. Dziękuję za przepis. Pozdrawiam. Jola
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierniki, więc i wszelkie ciasta piernikopodobne. To dzięki jabłkom jest wilgotne, a same jabłka są bardzo delikatnie wyczuwalne.
OdpowiedzUsuńWitam, chciałabym zapytać w jakiej formie piekła Pani piernik? Nie bardzo orientuje się czy nadaje się do keksówki czy formy formy z kominem... Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiernik piekłam w szerokiej keksówce, więc jak najbardziej można go upiec w klasycznej keksówce.
Usuń