Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm.
Torcik budyniowo-śmietankowy z jabłkami i cynamonem
Składniki:
WARSTWA BUDYNIOWA
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego
6 łyżeczek żelatyny
2 łyżki masła
0,5 litra mleka
5 łyżeczek cukru pudru
50 dag mocno odsączonych startych jabłek
kilka łyżek zimnej wody
WARSTWA ŚMIETANKOWA
400ml śmietanki 30%
1/3 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
kilka łyżeczek cynamonu
kilka łyżek zimnej wody
2/3 szklanki gorącej wody
Wykonanie:
- żelatynę do masy budyniowej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody
- zagotować mleko, w kilku łyżkach rozpuścić napęczniałą żelatynę, do reszty dodać masło i ugotować budyń
- ostygnięty budyń utrzeć z cukrem, dodać wystudzoną żelatynę i dobrze odsączone starte jabłka, dokładnie wymieszać
- masę przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, schłodzić
- żelatynę do masy śmietankowej zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, wymieszać i zostawić do napęcznienia, zalać 2/3 szklanki gorącej wody, ponownie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia
- śmietankę ubić na sztywno, dodając cukier puder i cynamon
- do masy dodać żelatynę, dokładnie wymieszać
- gotową masę wylać na schłodzoną warstwę budyniową, całość ponownie schłodzić w lodówce
- po zastygnięciu masy śmietankowej wierzch równomiernie udekorować cynamonem
Szukałam czegoś podobnego, nie jest to do końca to, o co mi chodziło, ale wygląda bardzo podobnie, więc spórbuję zrobić ewentualnie nieco przekształcić przepis. Dzięki i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń