Wiórki kokosowe są alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele rabarbaru zjedzą go wcześniej.
Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm.
Placek z rabarbarem
Składniki:
CIASTO
1 i 1/3 szklanki mąki
2/3 kostki masła
3 łyżki cukru
1/2 opakowania cukru wanilinowego (16g)
1 jajko
szczypta soli
około 700g rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 I 1/2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
KOKOSOWA PIERZYNKA
100g masła
200g wiórków kokosowych
100g cukru pudru
2 jajka
Wykonanie:
- z mąki, masła, cukru, cukru wanilinowego, soli oraz jajka zagnieść ciasto
- ciasto schłodzić w lodówce
- rabarbar obrać, porządnie umyć i pokroić na drobne kawałki
- do rabarbaru dodać cukier i budyń, dobrze wymieszać
- blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić dość cienko ciastem, nakłuć widelcem
- masę rabarbarową przełożyć na ciasto i równo rozsmarować
- ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut
- masło rozpuścić w rondelku, dodać wiórki kokosowe wymieszane z cukrem pudrem
- cały czas mieszając, doprowadzić do zrumienienia się wiórków
- masę zdjąć z palnika, ostudzić
- do przestudzonej masy kokosowej dodać jajka i dobrze wymieszać
- masę rozsmarować na podpieczonym cieście i zapiekać około 20 minut do zrumienienia kokosowej pierzynki
What a sweet treat! Looks delicious!
OdpowiedzUsuń