Lodowa kanapka

Lodowe kanapki to bardzo proste w wykonaniu domowe lody zamknięte między dwoma wafelkami. Przygotowuje się je bez maszyny do lodów i długotrwałego mieszania, a także bez użycia jajek.
Wystarczą jedynie 4 składniki, aby przyrządzić takie lodowe kanapki.
Kanapki są puszyste w środku dzięki dodatkowi bitej śmietany. Całość smakuje delikatnie śmietankowo, a forma podania między dwoma wafelkami, ułatwia konsumpcję.
Z podanych proporcji przygotowałam 5 kanapek w keksówce o długości 30cm, ale możecie odpowiednio je zwiększyć i przyrządzić w innej formie.

Lody w wafelku


Lodowa kanapka

Składniki:

350ml śmietanki 30%
75g białej czekolady
2 łyżki domowego cukru waniliowego
1 suchy wafel

Lody śmietankowe bez jajek

Wykonanie:

- 200ml śmietanki przelać do miski, dodać białą czekoladę, składniki umieścić na garnku z parującą wodą i podgrzewać w tzw. kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia się czekolady
- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić, a następnie zafoliować i schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub przez całą noc
- pozostałe 150ml śmietanki również dobrze schłodzić
- przygotować formę - wyłożyć ją w środku warstwą papieru do pieczenia i folią spożywczą (lepiej unikać kontaktu z folią aluminiową, bo może ona wpłynąć negatywnie na smak kanapek)
- suchy wafel przeciąć nożem na kawałki odpowiadające wielkością kanapkom, które chcemy uzyskać (przykładowo w keksówce o długości około 30cm zmieściłam 5 kanapek, więc wykroiłam 10 kawałków wafla)

Kanapki lodowe

- 150ml zimnej śmietanki wymieszać z domowym cukrem waniliowym, ubić na sztywno
- zimną śmietankę z białą czekoladą również ubić, aż powstanie dość gęsty krem (nie jest on tak sztywny, jak bita śmietana, ale na tyle gęsty, żeby końcówki miksera pozostawiały na nim ślady)
- ubitą śmietanę przełożyć do kremu, delikatnie wymieszać
- na dnie formy ułożyć połowę przygotowanych wafelków
- przygotowaną masę przełożyć do formy, wyrównać
- na wierzchu masy ułożyć pozostałe wafelki, delikatnie przyciskając je do masy
- całość zafoliować i włożyć do zamrażarki
- chłodzić przez co najmniej kilka godzin lub przez całą noc

Domowe lody w formie kanapki

- dobrze zamrożone kanapki wyjąć na kilka minut z zamrażarki, a następnie oddzielić od siebie przy pomocy noża
- kanapki podawać od razu po pokrojeniu lub przechowywać w zamrażarce i wyjmować na kilka minut przed podaniem
- można również zamrozić samą masę śmietankową, a następnie obłożyć ją z obu stron waflem i dopiero porcjować i podawać
- kanapki należy zjeść w ciągu kilku dni od przygotowania, przechowując je w szczelnym pojemniku w zamrażarce

Lodowa kanapka

4 komentarze:

  1. Idealne jak popularna śnieżka tylko przypuszczam że o niebo lepsze

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł, na pewno nie zawaham się spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj sobie przygotuję zapas na nadchodzącą kolejną falę upałów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pamiętam takie lodowe kanapki z dzieciństwa; całe wieki już tak podanych lodów nie jadłam...

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)