Czekoladowe ciasto dyniowe

Czekoladowe ciasto dyniowe to klasyczne ciasto czekoladowe z dodatkiem purée z dyni, które sprawia, że wnętrze ciasta jest wyjątkowo wilgotne i miękkie. Smak dyni nie jest wyczuwalny, więc nawet jeśli nie jesteście przekonani do wypieków z jej dodatkiem, nie obawiajcie się - dominującym i jedynym smakiem, który pozostaje w ustach podczas jedzenia tego ciasta, jest czekolada :)
Moje ciasto upiekłam w małej tortownicy o średnicy 16cm i na taką foremkę podaję proporcje składników, na większą należy je zwiększyć.

Przepis na ciasto dyniowe z czekoladą


Czekoladowe ciasto dyniowe

Składniki:

CIASTO
130g mąki pszennej
100g cukru
160g purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
75g masła
65g gorzkiej czekolady
60ml mleka (lub nieco mniej lub więcej, w zależności od gęstości purée)
2 jajka
2 łyżki domowego cukru waniliowego
2 łyżki kakao
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

POLEWA CZEKOLADOWA
40ml śmietanki 30%
30g gorzkiej czekolady
30g mlecznej czekolady

Ciasto z polewą czekoladową

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- masło i czekoladę umieścić w misce, ustawić ją nad garnkiem z gotującą się wodą, składniki rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej
- rozpuszczone masło z czekoladą zdjąć na blat, ostudzić
- do ostudzonej mieszanki dodać jajka, cukier, domowy cukier z wanilią oraz purée z dyni, wszystko dokładnie wymieszać
- w osobnej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać

Ciasto dyniowe z czekoladą

- do masy dodać mleko, żeby nieco rozluźnić konsystencję ciasta - ja dodałam 60ml, gdyż moje purée z dyni było dość gęste
- masa powinna być gęsta, ale nie na tyle, żeby nie można jej było swobodnie przełożyć do formy i wyrównać
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto, wyrównać
- wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-170 stopni, piec do tzw. suchego patyczka 50-60 minut lub krócej

Ciasto czekoladowo-dyniowe

- upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić
- zimne ciasto udekorować polewą czekoladową
- przygotować polewę: śmietankę i obie czekolady przełożyć do miski, podgrzać w kąpieli wodnej  do momentu rozpuszczenia się czekolady, wymieszać, zdjąć na blat
- polewę lekko ostudzić, a następnie rozsmarować na wierzchu ciasta i pozostawić do zastygnięcia
- ciasto przechowywać pod przykryciem

Ciasto czekoladowe z polewą

5 komentarzy:

  1. Oj ale bym zjadła kawałek, wygląda idealnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Boskie! Piekłam już takie ale z innego przepisu, teraz zrobię z Twojego:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale, uwielbiam takie połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)