Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)

Zakryty tort wiedeński to tak naprawdę jabłecznik z owocami "zamkniętymi" w cieście, z dodatkiem rodzynek i orzechów włoskich. Pod taką nazwą znalazłam to ciasto w czasopiśmie "Ciasta domowe", więc postanowiłam jej nie zmieniać.
Owoce w jabłeczniku są rzeczywiście zakryte warstwą ciasta, a nadzienie to połączenie dużej ilości jabłek, miodu, rodzynek i orzechów włoskich. Co ciekawe, nie ma w tym wypieku ani grama cukru, cała słodycz pochodzi od miodu i owoców. Ciasto kruche przygotowuje się z mąki pełnoziarnistej, co również spodoba się wielbicielom zdrowych smakołyków.
Ciasto można przygotować w tortownicy o średnicy 21-22cm.

Ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi


Zakryty tort wiedeński (jabłecznik z orzechami i rodzynkami)

Składniki:

CIASTO KRUCHE
140g mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
80g mąki żytniej pełnoziarnistej
100g masła
50g (2 łyżki) miodu
2 żółtka
szczypta soli
ewentualnie 1-2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE
1 i 1/2 kg jabłek (1kg po obraniu i wykrojeniu gniazd nasiennych)
75g rodzynek
75g orzechów włoskich
30g (3 łyżeczki) miodu
sok z 2/3 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu


Jabłecznik w cieście

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę pszenną i żytnią przesiać, wymieszać
- do mąki dodać miód, szczyptę soli, kawałki masła oraz żółtka, zagnieść ciasto
- jeśli ciasto jest za suche i ciężko się skleja, dodać 1-2 łyżki zimnej wody
- ciasto zafoliować, schłodzić
- tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia


- ciasto podzielić na trzy równe części
- jeden kawałek ciasta rozwałkować na wielkość spodu tortownicy - najlepiej podsypać ciasto mąką i rozwałkowywać od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto jest dość delikatne i może być trudno je przenieść
- ciasto nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni, podpiec przez 15-20 minut do lekkiego zrumienienia
- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzić

Szarlotka pełnoziarnista

NADZIENIE
- jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na średniej wielkości kawałki
- do rondelka przełożyć jabłka, miód, sok wyciśnięty z 2/3 cytryny, rodzynki oraz cynamon, wszystko delikatnie wymieszać i dusić do miękkości
- owoce powinny być miękkie, ale nie należy doprowadzić do rozpadnięcia się jabłek
- masę jabłkową ostudzić
- orzechy włoskie posiekać na kawałki
- do masy jabłkowej dodać orzechy, wymieszać


Jabłecznik orzechowy

ZAKRYTY TORT WIEDEŃSKI
- pozostałe kawałki ciasta wyjąć z lodówki
- jeden rozwałkować na papierze do pieczenia na placek wielkości dna tortownicy, nakłuć widelcem
- z drugiego utworzyć brzeg ciasta, przyklejając go do podpieczonego spodu i wylepiając bok tortownicy na wysokość około 4cm


- na podpieczony spód wyłożyć nadzienie, wyrównać - powinno go być tyle, aby sięgało do poziomu wylepionych ciastem boków
- na wierzchu delikatnie ułożyć rozwałkowany placek, przylepić go do boków ciasta (tortownicy)
- ciasto piec w 180-190 stopniach przez 40-45 minut

7 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.