Lody czekoladowe z banana

Lody czekoladowe z banana to szybkie w wykonaniu lody bez jajek, mleka, bez użycia maszyny do lodów i co najważniejsze, bez mieszania. Ich konsystencja jest kremowa, bez kryształków lodu, a w smaku czekolada przeważa nad lekką nutą banana.
Lody z mrożonych bananów są bardzo popularne i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zazwyczaj przewidują one zamrożenie plasterków banana, a następnie, tuż przed podaniem, zmiksowanie ich i uzupełnienie o ulubione dodatki. Ich konsystencja jest jednak bardziej luźna i jeśli lubicie lody zwarte, które można porcjować w gałki, poniższy przepis takie właśnie lody oferuje.



Lody czekoladowe z banana

Składniki:

3 średniej wielkości (300g) banany
50g czekolady (u mnie 30g gorzkiej i 20g mlecznej)
1 łyżka wódki lub innego alkoholu
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

- banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, dodać wódkę, rozdrobnić blenderem na mus
- 30g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, pozostałe 20g czekolady zetrzeć na drobne wiórki, schłodzić (można też całą czekoladę rozpuścić)
- do zmiksowanych bananów dodać płynną czekoladę, dokładnie wymieszać, na koniec wrzucić startą czekoladę, ponownie wymieszać


- gotową mieszankę przełożyć do szczelnego pojemnika, wstawić do zamrażarki, chłodzić przez kilka godzin, zdecydowanie krócej niż klasyczne lody, po 4-5 godzinach lody są już na tyle twarde, że przed porcjowaniem należy wyjąć je z zamrażarki 15-20 minut wcześniej


Lody z banana możecie uzupełnić o ulubione dodatki, np. kawałki orzechów, lub całkowicie zmienić ich smak, zamieniając czekoladę na inny składnik smakowy, np. masło orzechowe czy kawę.

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

Tarta rustykalna z owocami lata

Tarta rustykalna z owocami lata to proste w wykonaniu ciasto kruche z dużą ilością różnorodnych owoców. Do jej przygotowania nie potrzeba formy do tarty, gdyż nadzienie zawija się w ciasto i piecze na dużej blasze. Ciasto dzięki zabezpieczeniu białkiem i bułką tartą oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do owoców, nie nasiąka sokiem i jest po upieczeniu idealnie kruche.
Do mojej tarty wykorzystałam truskawki, czereśnie, nektarynkę oraz czerwone porzeczki, ale możecie wybrać dowolne, ulubione przez siebie owoce. 
Placek przed złożeniem tarty powinien mieć średnicę około 30cm.
Sprawdźcie też przepisy na inne tarty z owocami: śliwkową z orzechami i czekoladą lub kokosową z czereśniami.

Co zrobić żeby ciasto kruche nie nasiąkło od owoców

Tarta rustykalna z owocami lata

Składniki:

CIASTO KRUCHE
200g mąki pszennej
120g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli

Rustykalna tarta z czereśniami, truskawkami

NADZIENIE OWOCOWE
400g owoców (u mnie czereśnie, truskawki, czerwona porzeczka i nektarynka)
2 łyżki domowego cukru z wanilią lub zwykłego
1-2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (jeśli owoce są soczyste, to więcej, jeśli dość suche - mniej lub całkiem pominąć)
1 łyżka bułki tartej
1 białko
niewielka ilość soku z cytryny

cukier do posypania ciasta
cukier puder do oprószenia tarty

Tarta rustykalna z owocami lata

Wykonanie:

- mąkę przesiać, dodać cukier puder, sól oraz zimne masło i żółtko, wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce
- umyć i oczyścić owoce: czereśnie wydrylować, większe truskawki przekroić na pół, nektarynkę pokroić w cienkie półplasterki
- schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na koło o średnicy około 30cm; najlepiej przykryć je z wierzchu drugim arkuszem papieru lub folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie będzie się kleiło do wałka
- brzegi można wyrównać nożem do pizzy lub pozostawić nierówne, tarta rustykalna nie musi być idealnie równa i symetryczna

galette z owocami

- jeśli ciasto mocno zmiękło, należy je ponownie krótko schłodzić
- pomijając kilkucentymetrowy brzeg, ciasto posmarować częścią białka i posypać równą warstwą bułki tartej
- owoce wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na placek, pozostawiając wolny brzeg
- brzeg zagiąć do środka na owoce, przyciskając do siebie
- jeśli owoce na wierzchu są białe od mąki ziemniaczanej, należy je skropić sokiem z cytryny i/lub oczyścić pędzelkiem z nadmiaru mąki 
- ciasto jest delikatne i może pękać przy robieniu brzegu tarty, nie przejmujcie się tym; wystarczy je skleić palcami, a cały brzeg od góry i z boku posmarować białkiem, dzięki temu podczas pieczenia nic nie wycieknie z tarty

Tarta bez formy do tarty

- brzeg tarty posypać cukrem
- tartę piec w 190 stopniach przez 35-45 minut do zrumienienia ciasta
- upieczoną tartę wyjąć razem z blachą z piekarnika, pozostawić do ostygnięcia
- przed podaniem owoce oprószyć cukrem pudrem

Letnie owoce

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami jest kompozycją trzech warstw o kontrastujących ze sobą kolorach i idealnie do siebie pasujących smakach. Spód ciasta to murzynek, czyli puszyste ciasto czekoladowe, środkową warstwę tworzy kokosowy budyń, a wierzch zwieńcza galaretka z czereśniami.
Przepis nie uwzględnia nasączenia ciasta czekoladowego; murzynek nie jest ciężkim i mokrym ciastem, nie jest jednak suchy jak klasyczny biszkopt i nie widzę potrzeby nasączania go ponczem. Jeśli jednak lubicie bardzo wilgotne spody w ciastach, możecie zastosować poncz (np. słabą herbatę z cukrem i wiśniówką lub sokiem z wiśni/czereśni).
Torcik można przygotować w tortownicy o średnicy 21cm lub niewiele większej, będzie wtedy nieco niższy. Na trochę większą formę w składnikach do ciasta podaję w nawiasie większą ilość użytej wody i galaretki.

Drodzy czytelnicy!
Przez najbliższe dwa tygodnie Smakołyki Bereniki będą na urlopie, więc nie pojawią się tu posty z nowymi przepisami. Zapraszam do korzystania z wszystkich innych znajdujących się na blogu receptur, w miarę możliwości postaram się też odpowiadać na Wasze pytania i komentarze, choć może nie być to natychmiastowe.
Na mój FANPAGE oraz INSTAGRAM będę wrzucać czasem zdjęcia, a więc śledźcie Smakołyki i tam :)
Udanych wypieków!


Torcik z czereśniami

Torcik czekoladowo-kokosowy z czereśniami

Składniki:

CIASTO CZEKOLADOWE
160g (1 szklanka) mąki
150g (3/4 szklanki) cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym)
75g masła
50g gorzkiej czekolady
50ml wody
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto czekoladowo-kokosowe z czereśniami

MASA BUDYNIOWA
600ml mleka
60g masła
60g wiórków kokosowych
4 łyżki domowego cukru waniliowego
2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g)

WARSTWA OWOCOWA
350ml (450ml) wody
1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej
250g czereśni (po wypestkowaniu)

Torcik z budyniem i galaretką

Wykonanie:

CIASTO CZEKOLADOWE
- jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki
- do rondelka przełożyć masło, czekoladę, cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy
- mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić
- jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać

Torcik z czereśniami i galaretką

- formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem
- ciasto przełożyć do formy, wyrównać
- piec w 180 stopniach 20-25 minut do tzw. suchego patyczka
- ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch
- ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy

Ciasto czekoladowe z kokosem i owocami

MASA BUDYNIOWA
- 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować
- w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez kilka minut do zgęstnienia masy
- gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia

Ciasto z masą budyniową i galaretką

WARSTWA OWOCOWA
- galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca
- czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu
- na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę
- całość schłodzić do zastygnięcia galaretki, najlepiej przez całą noc

Torcik z budyniem i owocami

Lody kawowe bez mieszania, bez maszynki

Lody kawowe z poniższego przepisu przygotujecie bez maszynki do lodów i bez mieszania. Bazą w tej recepturze są trzy składniki: żółtka, białka i śmietanka 30%, a dodatkami smakowymi - cukier, kawa i kakao. Lody przygotowuje się identycznie do semifreddo, czyli ubijając osobno główne składniki, a potem delikatnie łącząc je w puszystą masę.
W lodach nie tworzą się kryształki lodu, już po kilku godzinach od włożenia do zamrażarki są gotowe do zjedzenia. Jeśli będziemy je zamrażać co najmniej przez całą dobę, przed porcjowaniem warto wyjąć je na 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły.
Ze względu na to, że w przepisie wykorzystujemy surowe jajka, lody należy zjeść w ciągu kilku dni.
Z podanych proporcji można przygotować około 1,2 litra lodów.

Pyszne i puszyste lody kawowe

Domowe lody kawowe bez mieszania, bez maszynki

Składniki:

3 jajka
90g domowego cukru waniliowego lub drobnego cukru do wypieków
300ml śmietanki 30%
3 łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka ciepłej przegotowanej wody

Domowe lody bez mieszania i bez maszyny

Wykonanie:

- jajka dokładnie umyć i sparzyć, oddzielić białka od żółtek
- żółtka utrzeć z połową cukru oraz kawą i ciepłą wodą na jasną, puszystą masę (ucierać co najmniej 5 minut),
- białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostały cukier
- zimną śmietankę ubić na sztywno
- do masy żółtkowej dodawać po 1 łyżce ubite białka, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając
- do masy jajecznej stopniowo dodawać bitą śmietanę, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając

Pyszne domowe lody

- do pojemnika o pojemności co najmniej 1,5-2l przełożyć większą część masy, do pozostałej niewielkiej ilości dodać kakao, wymieszać, ciemną masę wyłożyć kleksami na wierzch masy kawowej, drugą stroną łyżeczki lub patyczkiem do szaszłyków wymieszać delikatnie masę ciemną z jasną
- pojemnik szczelnie zamknąć, włożyć do zamrażarki na kilka godzin, po tym czasie lody powinny mieć już odpowiednią konsystencję
- po dłuższym przechowywaniu w zamrażarce lody należy wyjąć 5-10 minut wcześniej, aby zmiękły i można je było porcjować

Lody kawowe bez maszyny do lodów


Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

Buchty z nadzieniem

Buchty to puszyste bułeczki drożdżowe pieczone w formie blisko siebie, a po upieczeniu "przytulone" jedna do drugiej. Można je upiec bez nadzienia, ale ten przepis przewiduje uzupełnienie bułeczek słodkimi dodatkami, gdyż takie buchty według mnie są najsmaczniejsze. Przed podaniem warto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem.

pyszne i mięciutkie buchty z nadzieniem

Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy, frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu, będziecie mieć niespodziankę, na jaką bułeczkę traficie.
Z mojego przepisu przygotujecie 15 małych bułeczek, piekłam je w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm.

Bułeczki drożdżowe do odrywania

Buchty z nadzieniem

Składniki:

250g mąki pszennej
150ml mleka lub wody
10g drożdży świeżych
1 żółtko
3 i 1/2 łyżki cukru (u mnie domowego cukru waniliowego)
50g masła
szczypta soli
około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone)

cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek

Buchty z nadzieniem owocowym

Wykonanie:

- składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej
- przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
- masło roztopić, ostudzić
- przesiać mąkę, dodać wyrośnięty rozczyn, cukier, żółtko, pozostałe mleko (wodę) oraz szczyptę soli, składniki wymieszać, dodać około 3/5 roztopionego masła, przez kilka minut wyrabiać, powinniśmy otrzymać  gładkie, lekko klejące ciasto (nie dosypywać dodatkowej mąki)

Bułeczki odrywane

- ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
- wyrośnięte ciasto podsypać mąką i jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 15 małych kuleczek (u mnie każda ważyła około 35g)
- formę wyłożyć papierem do pieczenia
- pozostałe masło ponownie roztopić, jeśli zdążyło zastygnąć
- każdą kuleczkę rozpłaszczyć, na środku ułożyć niedużą ilość dżemu lub powideł, uformować okrągłą bułeczkę

Przepis na buchty

- gotowe bułeczki posmarować masłem, ułożyć jedna obok drugiej tak, by wypełniły całą formę, starając się, żeby obok siebie nie leżały bułeczki z takim samym nadzieniem
- formę z bułeczkami przykryć, odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia
- wyrośnięte bułeczki posmarować resztą masła, wstawić do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika, piec około 25 minut do lekkiego zrumienienia
- buchty przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Puszyste ciasto drożdżowe