Z poniższych proporcji składników przygotujecie 8 sztuk.
Składniki:
150g gęstego purée z dyni (skorzystaj z przepisu na purée z dyni)
150g krówek
120g (3/4 szklanki) mąki pszennej
50ml oleju
50g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego)
1 jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- krówki rozpuścić w kąpieli wodnej (miskę z krówkami postawić na garnku z niewielką ilością gotującej się i parującej wody)
- do ciągle podgrzewanej powstałej masy krówkowej dodać purée z dyni, wymieszać do uzyskania dość rzadkiej, jednolitej masy
- mieszankę zdjąć na blat, ostudzić
- do ostygniętej masy krówkowo-dyniowej dodać jajko, olej i ekstrakt z wanilii oraz cukier, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną, przesiać do masy, wymieszać
- gotową masę przełożyć do papilotek ułożonych w formie na muffiny, powinna sięgać nieco wyżej niż do połowy ich wysokości
- piec w 180-190 stopniach do wyrośnięcia babeczek i ich zrumienienia przez około 20-24 minuty, na koniec można sprawdzić patyczkiem, czy muffiny są upieczone
Ten kolor, i smak,oj pysznie:)
OdpowiedzUsuńMają cudowny kolor, aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńzrobie z tego przeisu wziętego podwójnie ciasto w blaszce z dodatkiem orzeców włoskich.
OdpowiedzUsuńPyszne i proste do tego zdrowe! Pieczemy je już trzeci raz ;-)
OdpowiedzUsuń