Ciasteczka bananowe z pomarańczą

Ciasteczka bananowe z pomarańczą to słodkie krążki przygotowane bez jajek, za to z dodatkiem banana, który doskonale "skleja" ciasto i nadaje mu charakterystyczny, bananowy smak. Do ciasteczek dodałam skórkę pomarańczową, która wspaniale je aromatyzuje i jest też delikatnie wyczuwalna w smaku. 
Z poniższych składników przygotować można około 40 słodkich krążków. Jedno ciasteczko zawiera 50-60 kcal.

Ciasteczka bananowe


Ciasteczka bananowe z pomarańczą

Składniki:

200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
125g cukru pudru
115g banana bez skórki (jedna średnia sztuka)
75g masła
1 łyżka soku z cytryny (do skropienia banana)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej pomarańczy

Ciasteczka z banana

Wykonanie:

- mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem
- banana skropić sokiem z cytryny, rozgnieść dokładnie widelcem, dodać wymieszane składniki suche, cukier puder, posiekane na małe kawałki zimne masło, ekstrakt z wanilii oraz skórkę pomarańczową
- składniki wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto powinno być dość luźne i lepkie, nie należy jednak dodawać zbyt dużo mąki

Ciasteczka bananowe z pomarańczą

- ciasto lekko podsypać mąką, urywać małe kawałki, z nich formować kuleczki, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie
- piec w 170-180 stopniach przez około 13-15 minut
- ciasteczka po upieczeniu będą lekko miękkie w środku, nie należy ich jednak piec zbyt długo, bo stwardnieją (najlepiej upiec 1-2 testowe ciasteczka i sprawdzić, ile czasu potrzebują w piekarniku)
- ciasteczka po ostygnięciu stają się twardsze, niż na ciepło, jednak przechowywane w szczelnym pojemniku zachowują przez cały czas odpowiednią miękkość

Ciasteczka miękkie bananowe

Jesienne słodkości!

6 komentarzy:

  1. Wyglądają jak takie puchate poduszeczki, cudne są! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo pysznie, zapisuję sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. a można jakoś do tych ciastek wkomponować drobinki czekolady i masło orzechowe? Jeśli to tak to jaka ilość masła orzechowego? Czy trzeba coś odejmować z innych składników? Z góry dziękuje za odpowiedź:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasteczek można dodać drobinki czekolady. Jeśli chodzi o masło orzechowe, trudno jest mi powiedzieć, bo zmieniłoby to już znacznie przepis, więc nie znam proporcji, ani nie zagwarantuję, że się uda. Pozdrawiam :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)