Lody czekoladowe z banana

Lody czekoladowe z banana to szybkie w wykonaniu lody bez jajek, mleka, bez użycia maszyny do lodów i co najważniejsze, bez mieszania. Ich konsystencja jest kremowa, bez kryształków lodu, a w smaku czekolada przeważa nad lekką nutą banana.
Lody z mrożonych bananów są bardzo popularne i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zazwyczaj przewidują one zamrożenie plasterków banana, a następnie, tuż przed podaniem, zmiksowanie ich i uzupełnienie o ulubione dodatki. Ich konsystencja jest jednak bardziej luźna i jeśli lubicie lody zwarte, które można porcjować w gałki, poniższy przepis takie właśnie lody oferuje.




Lody czekoladowe z banana

Składniki:

3 średniej wielkości (300g) banany
50g czekolady (u mnie 30g gorzkiej i 20g mlecznej)
1 łyżka wódki lub innego alkoholu
1 łyżka soku z cytryny


Wykonanie:

- banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, dodać wódkę, rozdrobnić blenderem na mus
- 30g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, pozostałe 20g czekolady zetrzeć na drobne wiórki, schłodzić (można też całą czekoladę rozpuścić)
- do zmiksowanych bananów dodać płynną czekoladę, dokładnie wymieszać, na koniec wrzucić startą czekoladę, ponownie wymieszać


- gotową mieszankę przełożyć do szczelnego pojemnika, wstawić do zamrażarki, chłodzić przez kilka godzin, zdecydowanie krócej niż klasyczne lody, po 4-5 godzinach lody są już na tyle twarde, że przed porcjowaniem należy wyjąć je z zamrażarki 15-20 minut wcześniej


Lody z banana możecie uzupełnić o ulubione dodatki, np. kawałki orzechów, lub całkowicie zmienić ich smak, zamieniając czekoladę na inny składnik smakowy, np. masło orzechowe czy kawę.

Akcja lodowa 2015Akcja lodowa 2015

2 komentarze:

  1. Świetny przepis! Ja ostatnio robiłam lody z banana i dodałam masło tahini :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)