Lody z mrożonych bananów są bardzo popularne i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zazwyczaj przewidują one zamrożenie plasterków banana, a następnie, tuż przed podaniem, zmiksowanie ich i uzupełnienie o ulubione dodatki. Ich konsystencja jest jednak bardziej luźna i jeśli lubicie lody zwarte, które można porcjować w gałki, poniższy przepis takie właśnie lody oferuje.
Składniki:
3 średniej wielkości (300g) banany
50g czekolady (u mnie 30g gorzkiej i 20g mlecznej)
1 łyżka wódki lub innego alkoholu
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
- banany obrać ze skórki, skropić sokiem z cytryny, dodać wódkę, rozdrobnić blenderem na mus
- 30g czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić, pozostałe 20g czekolady zetrzeć na drobne wiórki, schłodzić (można też całą czekoladę rozpuścić)
- do zmiksowanych bananów dodać płynną czekoladę, dokładnie wymieszać, na koniec wrzucić startą czekoladę, ponownie wymieszać
- gotową mieszankę przełożyć do szczelnego pojemnika, wstawić do zamrażarki, chłodzić przez kilka godzin, zdecydowanie krócej niż klasyczne lody, po 4-5 godzinach lody są już na tyle twarde, że przed porcjowaniem należy wyjąć je z zamrażarki 15-20 minut wcześniej
Lody z banana możecie uzupełnić o ulubione dodatki, np. kawałki orzechów, lub całkowicie zmienić ich smak, zamieniając czekoladę na inny składnik smakowy, np. masło orzechowe czy kawę.
Świetny przepis! Ja ostatnio robiłam lody z banana i dodałam masło tahini :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuń