Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Takich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką i staram się "przemycać" go do różnych wypieków, ale muffiny można upiec z wieloma innymi owocami. Mięciutkie wnętrze, wypełnione kawałkami kwaskowatego rabarbaru, uzupełnia słodka, maślana kruszonka na wierzchu babeczek.
Z poniższego przepisu można przygotować 8 sztuk.

Muffiny jogurtowe


Muffiny jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Składniki:

150g mąki
125g jogurtu greckiego
50g oleju
50g domowego cukru z wanilią
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Muffiny rabarbarowe

KRUSZONKA
20g mąki pszennej
15g masła
15g cukru pudru

Muffiny z owocami i kruszonką

Wykonanie:

- składniki na muffiny powinny być w temperaturze pokojowej
- do jednej miski przełożyć jajko, jogurt, olej i sok z cytryny oraz cukier, składniki krótko wymieszać (np. widelcem)
- do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia
- składniki suche połączyć ze składnikami mokrymi, krótko i niezbyt dokładnie mieszając
- rabarbar oczyścić, pokroić na drobną kostkę, wrzucić do ciasta, wymieszać

Muffiny z jogurtem greckim

- do formy na muffiny włożyć papilotki, do każdej nałożyć ciasto do 3/4 wysokości foremki
- przygotować kruszonkę: mąkę przesiać, dodać cukier i posiekane na kawałki zimne masło, składniki wymieszać, rozetrzeć między palcami, formując drobne grudki kruszonki
- wierzch każdej babeczki posypać kruszonką
- muffiny piec w 180-190 stopniach przez 25-30 minut do tzw suchego patyczka

Muffiny jogurtowe z rabarbarem


Rabarbarowa rewolucja Wiosenne słodkości!

5 komentarzy:

  1. Z rabarbarem musiał smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyrosły, ślicznie się prezentują :) Tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobilam. Pyszne wyszly. Pierwsza zniknela tuz po wyjeciu z pieca. Starczylo na cala moja forme na 12 muffinek. Podwoilam kruszonke i bylo w sam raz. Dziekuje za przepis. Przepraszam, ze pisze bez polskich znakow. Pozdrawiam. Renata.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)