Krajanka owsiana z rabarbarem

Krajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną, więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę Was dodatkowo zachęcać do wypróbowania wersji owsianej z rabarbarem.

Owsiane ciasto z rabarbarem

Ciasto jest idealnie zrównoważone smakowo - łączy w sobie lekko słodki spód i wierzch, kwaskowaty rabarbar oraz nutę cynamonu. Krajanka ładnie się porcjuje, jest jednak delikatniejsza niż tradycyjne ciasta kruche z owocami. Płatki owsiane po upieczeniu tworzą cudownie chrupiący wierzch, a całość rozpływa się w ustach.
Krajankę upiekłam w małej foremce o wymiarach 28x15cm, ale polecam Wam przygotować od razu większą porcję, gdyż ciasto bardzo szybko znika.

Pyszne ciasto owsiano-rabarbarowe

Krajanka owsiana z rabarbarem

Składniki:

100g mąki pszennej
50g płatków owsianych górskich
50g otrąb owsianych
120g masła
50g domowego cukru z wanilią (lub zwykłego)
250g rabarbaru
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Ciasto owsiane z owocami

Wykonanie:

- rabarbar oczyścić, pokroić na plasterki grubości 0,5-1cm, zasypać trzema łyżkami cukru, wymieszać i odstawić
- formę wyłożyć papierem do pieczenia, papier wysmarować masłem (z przygotowanych 120g)
- do miski przesiać mąkę, dodać płatki i otręby owsiane oraz domowy cukier z wanilią, wszystko dokładnie wymieszać
- składniki suche podzielić na dwie równe części
- na dno formy wysypać równomiernie pierwszą część składników suchych
- na składnikach suchych rozłożyć blisko siebie połowę masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki

Krajanka owsiano-rabarbarowa

- na masło wyłożyć równą warstwę rabarbaru
- rabarbar oprószyć cynamonem
- na rabarbar wysypać drugą część składników suchych
- na wierzchu ułożyć równomiernie pozostałą część masła pokrojonego na małe kawałeczki/plasterki
- ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 50-60 minut
- upieczone ciasto porcjować dopiero po ostygnięciu, gdyż ciepłe jest bardzo delikatne, chyba że chcemy je jeść na ciepło, np. z gałką lodów - polecam :-)
- ciasto przechowywać poza lodówką, niezbyt szczelnie przykryte (w zbyt szczelnym pojemniku chrupki wierzch zmięknie)

ciasto owsiane z rabarbarem

3 komentarze:

  1. Mmm, wygląda znakomicie :) No i z moim ukochanym rabarbarem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam z czerwonymi porzeczkami, naprawdę pyszna ta krajanka! Na pewno kiedyś powtórzę. Dzięki za przepis :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przepis się sprawdził, pozdrawiam :)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)