Muffiny z masłem orzechowym

Muffiny z masłem orzechowym skrywają w swoim wnętrzu mnóstwo drobno posiekanych orzeszków ziemnych, dzięki temu mają mocno orzechowy smak i wielbicielom orzechów ciężko będzie poprzestać na jednej zjedzonej sztuce.
Poniższy przepis jest typowy dla tego typu babeczek - nie wykorzystuje się w nim miksera, a przygotowanie trwa dosłownie kilka minut (pomijając siekanie orzeszków, ale to można zrobić wcześniej).
Muffiny dzięki dodatkowi masła orzechowego są bardzo treściwe, "mięsiste" w swojej konsystencji.
Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk.

Muffiny z masłem orzechowym i kawałkami orzeszków


Muffiny z masłem orzechowym

Składniki:

175g mąki pszennej
100g mleka
100g cukru
85g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów)
75g prażonych orzechów ziemnych
2 jajka
3 łyżki oleju
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
duża szczypta soli

Muffiny z masłem fistaszkowym

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- do miski przełożyć masło orzechowe, olej, mleko, cukier i jajka, składniki krótko wymieszać widelcem
- do innej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz drobno posiekane orzeszki ziemne, wymieszać
- do składników suchych przełożyć składniki mokre, krótko wymieszać widelcem
- formę na muffiny wyłożyć papilotkami, wypełniać je w 2/3 ciastem
- muffiny piec przez 18-23 minuty w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka

Babeczki z masłem orzechowym

Powyższe muffiny to po cieście karmelowym z kremem fistaszkowym kolejny przepis z dodatkiem masła orzechowego. Wypieki z jego wykorzystaniem wspaniale łączą w sobie smak słony i słodki, a uzupełnione o chrupiące orzeszki, zadowolą niejednego maniaka orzechów i przekąsek z ich dodatkiem.
Muffiny najlepiej przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość przez kilka dni.

Muffiny z orzeszkami ziemnymi

7 komentarzy:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)