Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach.
Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat.
Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk.

drożdżowe muffiny z cynamonem


Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami

Składniki:

CIASTO
250g mąki pszennej
15g drożdży
125ml mleka
1 żółtko
3,5 łyżki cukru
30g masła
szczypta soli

NADZIENIE
2 średniej wielkości jabłka
1 czubata łyżka cynamonu
1 czubata łyżka cukru
40g masła
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
sok z cytryny do skropienia jabłek
cukier do posypania ciasta
1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania ciasta

masło i mąka do formy


cinnamon rolls w formie na muffiny

Wykonanie:

- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- mleko lekko podgrzać tak, by było letnie
- drożdże rozkruszyć, zalać połową mleka, dodać 1 łyżeczkę mąki i 0,5 łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)
- masło roztopić, ostudzić
- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy
- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto


- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta
- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności od temperatury otoczenia może to trwać od 45 minut do ponad godziny)
- pod koniec wyrastania ciasta przygotować nadzienie
- masło roztopić, dodać cynamon i cukier, wymieszać
- jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku
- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną

ślimaczki cynamonowe w formie babeczek

- wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)
- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie równomiernie)
- placek delikatnie zwinąć w ciasny rulon wzdłuż krótszego boku
- formę na muffiny wysmarować masłem i oprószyć mąką
- rulon z ciasta pokroić ostrym nożem na 10 części (około 3-3,5cm grubości)
- każdą z części przełożyć do zagłębień w formie jednym z rozcięć do góry


- formę przykryć ściereczką, pozostawić na około 20 minut do napuszenia
- piekarnik nagrzać do 180 stopni
- jajko roztrzepać z mlekiem, pędzelkiem posmarować z wierzchu każdy z ruloników, następnie posypać cukrem
- formę wstawić do piekarnika i piec przez około 18-22 minut do zrumienienia się babeczek (można delikatnie sprawdzić patyczkiem na środku, czy ciasto jest suche i upieczone)
- upieczone muffiny wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia
- przechowywać pod przykryciem

Muffiny z ciasta drożdżowego

Muffiny zaskakują wielością smaków. Dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu, upieczona babeczka łączy w sobie miękkie, delikatne warstwy ciasta, sporą dawkę słodkiego cynamonu oraz wyraźnie wyczuwalne kawałki kwaskowatych jabłek.
Muffiny najlepiej jest przechowywać w pojemniku spożywczym, zachowają wtedy swoją świeżość na dłużej.


Jabłka wolnościCiacho na widelcu
Jabłko z cynamonem 2014Jabłko z cynamonem 2014

18 komentarzy:

  1. ile muffinek wychodzi?

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i bardzo chętnie wypróbuję ten sposób upieczenia cynamonek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, bo smakują wybornie, a dzięki cienko rozwałkowanemu ciastu nawet dwa dni po upieczeniu były smaczne :)

      Usuń
  3. Pięknie się prezentują, super pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raz robiłam te ślimaki zniknęły w mig :)
    Pyszne są i idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. coś drożdze chyba miałam trefne, bo wyszło bardzo twarde i zwinęły się ale do środka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale twarde przed czy po upieczeniu? Wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne, a upieczone muffiny - bardzo mięciutkie, nawet 1-2 dni po upieczeniu. Możliwe, że to kwestia drożdży, choć już na etapie przygotowywania rozczynu powinno być widać, czy drożdże pracują, czy nie.

      Usuń
    2. ciasto ostatnim razem było ok w misce urosło trochę, dopiero w trakcie pieczenia okazało się że nie rośnie. Teraz podejście nr 2 ;D tylko bez jabłek ; )

      Usuń
    3. Mam nadzieję, że się uda. Ciasto powinno rosnąć na każdym etapie - rozczynu, ciasta właściwego i podczas pieczenia.

      Usuń
  6. O mniam, wyglądają jak mini cinnabones :)

    OdpowiedzUsuń
  7. najbardziej lubię :) wyglądają bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu obłędne:). Dziękuję za doskonały przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wreszcie przepis, w którym jabłka nie rozmakają ciasta.
    Po za tym przepyszne.
    Pozdr.
    =)

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.