Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami to prosty i szybki w wykonaniu wypiek, który można przygotować z dowolnymi owocami. Kwaskowate wiśnie bardzo dobrze pasują do lekko słodkiego ciasta i właśnie ich użyłam w tym przepisie.
Ciasta krucho-drożdżowe są szybką alternatywą dla tradycyjnego ciasta drożdżowego. Nie wymagają wyrastania, w smaku przypominają jednak bardziej ciasto drożdżowe, a nie kruche.
Mój placek upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, można zrobić go w nieco większej lub mniejszej formie, zmieni się wtedy grubość ciasta. 

ciasto z wiśniami

Ciasto krucho-drożdżowe z wiśniami

Składniki:

250g mąki pszennej
25g drożdży świeżych
50g cukru
75g masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli
200g wydrylowanych wiśni
tłuszcz do wysmarowania formy
cukier puder do oprószenia

proste ciasto z wiśniami

Wykonanie:

- drożdże rozetrzeć ze śmietaną
- mąkę przesiać, dodać cukry, sól, masło, jajko i śmietanę z drożdżami, składniki posiekać, zagnieść gładkie ciasto
- formę wysmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować na placek (jeżeli ciasto się klei, można podsypać mąką), przełożyć do formy
- wiśnie osuszyć, układać dość gęsto na wierzchu placka, lekko wciskając je w ciasto
- ciasto przykryć, odstawić na krótko
- piec w 180 stopniach przez około 35 minut
- ostygnięte ciasto oprószyć cukrem pudrem, przechowywać pod przykryciem

ciasto krucho-drożdżowe z owocami

Placek można wzbogacić o dodatek słodkiej, maślanej kruszonki. Ciasto krucho-drożdżowe idealnie nadaje się również do przygotowania małych wypieków, np. rogalików lub rożków.

Lato w pełni!

5 komentarzy:

  1. Wspaniałe ciasto, uwielbiam z wiśniami. Porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawie zrobiłaś to ciasto. Wygląda bardzo kusząco i pysznie. Do tego te wiśnie.... Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, z wiśniami wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, mam pytanie o ktorych zapominaja niektorzy blogerzy. Temp. 180 st. z termoobiegiem czy bez? Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez choć temperaturę radzę dopasować do własnego piekarnika.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)