Sernik jagodowo-malinowy na zimno

Sernik jagodowo-malinowy na zimno to ciasto idealne na letnie upały, gdyż nie wymaga pieczenia. Dostępność sezonowych owoców sprawia, że zamiast pieczonych tortów, na specjalną okazję możemy przygotować pięknie wyglądający sernik na zimno.
Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami.
Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm.

sernik jagodowo-malinowy bez pieczenia


Sernik jagodowo-malinowy na zimno

Składniki:

100g herbatników
60g masła
550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
200g malin
150g jagód
4 płaskie łyżki cukru pudru
200g śmietanki 30%
20g żelatyny (5 łyżeczek)
6 łyżek wody
1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku
150ml wody
maliny i jagody do dekoracji


sernik bez pieczenia

Wykonanie:

- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia
- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku
- masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód
- spód schłodzić w lodówce
- 275g twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru
- jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus


- do twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy
-10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować
- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową

sernik z jagodami i malinami

- masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie
- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek
- gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić
- gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę


- w 150ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia
- owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć
- na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian okręgi z malin i jagód
- pomiędzy owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną galaretkę tak, by zakryła jedynie dolną część malin
- sernik schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia galaretki, całość najlepiej podawać dopiero po nocy spędzonej w lodówce

sernik owocowy na zimno

Sernik jagodowo-malinowy zachwycił nas swoim wyglądem, gdyż owoce zanurzone w niskiej warstwie galaretki wyglądają bardzo efektownie. W przekroju sernik prezentuje się również ciekawie za sprawą dwukolorowego wnętrza.

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

23 komentarze:

  1. Przepiękny! Uwielbiam serniki, a w takim zestawieniu to już w ogóle magia *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jest :) czy moge wiedziec jakiego uzywasz aparatu i obiektywu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aparat to Canon 40D, jeśli chodzi o obiektyw, to w znacznej większości zdjęć jest to Canon 100mm f/2.8 Macro.

      Usuń
  3. Wygląda fantastycznie! Te żywe kolory przykuwają uwagę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moge spytac, jak robisz, ze boki ciast na zimno sa tak idealnie rowne? Ja, gdy wykladalam folia lub papierem to boki byly bardzo pomarszczone i brzydkie. U Ciebie sa bardzo ladne, rowniutkie. Masz jakis patent nato.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobno wykładam papierem dno i boki tortownicy. Najpierw smaruję tłuszczem, następnie przyklejam odpowiednio wycięty kawałek papieru na dno, a na bokach jeden długi pasek, dzięki temu są potem równe.

      Usuń
  5. ooo wygląda obłędnie! Uwielbiam takie lekkie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Składniki dostosowane są do jakiej średnicy tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje ciasta wyglądają obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda zachwycająco! Nie mogę się na niego napatrzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,wygląda zachwycająco!
    gdybym chciała ten sernik zrobić w tortownicy o średnicy 24, to podwójnie wszystkie składniki mam liczyć?
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podwójna ilość składników będzie za duża do tortownicy o średnicy 24cm. Przygotowałabym sernik z 1,5 lub 1,75 porcji (w drugim przypadku może być potrzebne niewielkie podwyższenie brzegu papierem, żeby galaretka się nie wylała). Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Sernik jest przepiękny! Zastanawiam się jak długo trzeba czekać na zastygnięcie masy serowej...? Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😃 To, jak szybko zastygnie masa, zależy od temperatury przechowywania, teoretycznie po kilku godzinach sernik może być zastygnięty, choć ja zawsze polecam podawać ciasta na zimno dopiero po nocy spedzonej w lodówce.

      Usuń
  11. Śmietanki 30% ma być 200 czy 100 g?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 200g - 100g do masy malinowej, a 100g do masy jagodowej.

      Usuń
  12. Sernik wygląda fantastycznie! Proszę podać nazwę sera który Pani użyła do tego przepisu. dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie pamiętam na 100%, jakiego sera użyłam, choć bardzo prawdopodobne, że był to twaróg z wiaderka Piątnicy, bo często go używam. Pozdrawiam.

      Usuń
  13. Czy moge użyć serka Filadelfia lub mascarpone?

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.