Do przygotowania sernika użyłam typowo leśnych owoców i jest to połączenie idealne, gdyż maliny bardzo dobrze komponują się z jagodami.
Sernik został przygotowany w tortownicy o średnicy 18cm.
Sernik jagodowo-malinowy na zimno
Składniki:
100g herbatników
60g masła
550g twarogu gęstego z wiaderka lub trzykrotnie zmielonego
200g malin
150g jagód
4 płaskie łyżki cukru pudru
200g śmietanki 30%
20g żelatyny (5 łyżeczek)
6 łyżek wody
1/2 opakowania galaretki wiśniowej lub malinowej w proszku
150ml wody
maliny i jagody do dekoracji
Wykonanie:
- tortownicę posmarować tłuszczem, wyłożyć na spodzie i bokach papierem do pieczenia
- herbatniki całkowicie rozdrobnić, dodać roztopione masło, składniki wymieszać do powstania zwartej masy o charakterze mokrego piasku
- masę wyłożyć na dno tortownicy, wypełnić nią całe dno, tworząc zwarty spód
- spód schłodzić w lodówce
- 275g twarogu zmiksować z 2 łyżkami cukru pudru
- jagody oczyścić, zmiksować blenderem na mus
- do twarogu dodać mus z jagód, składniki zmiksować do uzyskania jednolitej masy
-10g żelatyny zalać 3 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać krótko w kuchence mikrofalowej, pozostawić do lekkiego przestygnięcia
- do ciepłej żelatyny dodać po jednej kilka łyżek masy serowej, wymieszać, mieszankę wlać do reszty masy, zmiksować
- 100g zimnej śmietanki ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową
- masę jagodową przełożyć na spód z herbatników, wyrównać i schłodzić, aż masa zastygnie
- identycznie postąpić z drugą połową składników, z tym, że zamiast jagód, maliny zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito, w pierwszym przypadku zmiksowany mus należy również przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek
- gotową masę malinową przełożyć na masę jagodową, wyrównać i ponownie schłodzić
- gdy masy serowe zastygną, możemy przygotować galaretkę
- w 150ml gorącej, przegotowanej wody rozpuścić 1/2 opakowania galaretki w proszku, pozostawić do ostygnięcia
- owoce do dekoracji oczyścić i osuszyć
- na zastygniętej masie serowej układać owoce, zaczynając od środka, tworzyć na przemian okręgi z malin i jagód
- pomiędzy owoce delikatnie nalewać łyżeczką zimną galaretkę tak, by zakryła jedynie dolną część malin
- sernik schłodzić w lodówce do momentu zastygnięcia galaretki, całość najlepiej podawać dopiero po nocy spędzonej w lodówce
Sernik jagodowo-malinowy zachwycił nas swoim wyglądem, gdyż owoce zanurzone w niskiej warstwie galaretki wyglądają bardzo efektownie. W przekroju sernik prezentuje się również ciekawie za sprawą dwukolorowego wnętrza.
Przepiękny! Uwielbiam serniki, a w takim zestawieniu to już w ogóle magia *.*
OdpowiedzUsuńPiękny jest :) czy moge wiedziec jakiego uzywasz aparatu i obiektywu?
OdpowiedzUsuńAparat to Canon 40D, jeśli chodzi o obiektyw, to w znacznej większości zdjęć jest to Canon 100mm f/2.8 Macro.
UsuńWygląda fantastycznie! Te żywe kolory przykuwają uwagę :)
OdpowiedzUsuńMoge spytac, jak robisz, ze boki ciast na zimno sa tak idealnie rowne? Ja, gdy wykladalam folia lub papierem to boki byly bardzo pomarszczone i brzydkie. U Ciebie sa bardzo ladne, rowniutkie. Masz jakis patent nato.
OdpowiedzUsuńOsobno wykładam papierem dno i boki tortownicy. Najpierw smaruję tłuszczem, następnie przyklejam odpowiednio wycięty kawałek papieru na dno, a na bokach jeden długi pasek, dzięki temu są potem równe.
UsuńJakie przepiękne kolory!
OdpowiedzUsuńJaki on piękny!
OdpowiedzUsuńooo wygląda obłędnie! Uwielbiam takie lekkie ciasta :)
OdpowiedzUsuńSkładniki dostosowane są do jakiej średnicy tortownicy?
OdpowiedzUsuń18cm - jest napisane na początku wpisu.
UsuńTwoje ciasta wyglądają obłędnie :-)
OdpowiedzUsuńWygląda zachwycająco! Nie mogę się na niego napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńWitam,wygląda zachwycająco!
OdpowiedzUsuńgdybym chciała ten sernik zrobić w tortownicy o średnicy 24, to podwójnie wszystkie składniki mam liczyć?
Pozdrawiam
Podwójna ilość składników będzie za duża do tortownicy o średnicy 24cm. Przygotowałabym sernik z 1,5 lub 1,75 porcji (w drugim przypadku może być potrzebne niewielkie podwyższenie brzegu papierem, żeby galaretka się nie wylała). Pozdrawiam.
UsuńSernik jest przepiękny! Zastanawiam się jak długo trzeba czekać na zastygnięcie masy serowej...? Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😃 To, jak szybko zastygnie masa, zależy od temperatury przechowywania, teoretycznie po kilku godzinach sernik może być zastygnięty, choć ja zawsze polecam podawać ciasta na zimno dopiero po nocy spedzonej w lodówce.
UsuńŚmietanki 30% ma być 200 czy 100 g?
OdpowiedzUsuń200g - 100g do masy malinowej, a 100g do masy jagodowej.
UsuńSernik wygląda fantastycznie! Proszę podać nazwę sera który Pani użyła do tego przepisu. dziękuje
OdpowiedzUsuńNiestety nie pamiętam na 100%, jakiego sera użyłam, choć bardzo prawdopodobne, że był to twaróg z wiaderka Piątnicy, bo często go używam. Pozdrawiam.
UsuńCzy moge użyć serka Filadelfia lub mascarpone?
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń