Ciasteczka migdałowo-czekoladowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami, gdzieniegdzie widać już w oknach choinki, czuć zapach przygotowywanych świątecznych potraw - wiele z nich można zrobić już teraz, by później mieć więcej czasu dla rodziny czy przyjaciół.
Moje przygotowania do Wigilii rozpocznę już jutro, choć jeśli chodzi o słodkości, zbliżające się święta sprawiają, że od kilku tygodni ciągle coś piekę i ustalam przepisy, które wykorzystam. Wczoraj piekłam trzecią turę pierniczków, tym razem obdaruję nimi najbliższych.
Nie byłabym jednak sobą, gdybym przy okazji "pierniczkowania" nie upiekła jeszcze jakichś ciasteczek.
Ciasteczka są kruche, mocno czekoladowe (zwłaszcza, jeśli posiekamy czekoladę na dość duże kawałki), do tego w każdym znajduje się dużo chrupiących kawałków migdałów.
Z podanej ilości składników wychodzi 30-35 ciasteczek, w zależności od tego, jak cienko rozwałkujemy ciasto. Warto pamiętać, że należy robić to dość delikatnie, żeby wałkiem nie rozgnieść kawałków czekolady w cieście. Jeżeli pieczemy nasze ciasteczka na raty, ciasto, z którego w danej chwili nie korzystamy, warto przechowywać w lodówce, to pomoże pozostać czekoladzie twardą i zapobiegnie ewentualnemu "rozprasowaniu" przez wałek.

kruche i chrupiące ciasteczka z migdałami i czekoladą


Ciasteczka migdałowo-czekoladowe

Składniki:

100-120g mąki pszennej + mąka do oprószenia migdałów i czekolady i do podsypywania ciasta
50g masła
40g cukru
1 żółtko
20g czekolady deserowej
10-15g migdałów
2 łyżki mleka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

kruche ciasteczka migdałowo-czekoladowe

Wykonanie:

- migdały zalać gorącą wodą, odstawić na 2-3 minuty, odcedzić i obrać, posiekać na drobne kawałki
- czekoladę pokroić w drobną kostkę
- mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, cukier, żółtko, mleko oraz pokrojone migdały z czekoladą oprószone mąką


ciasteczka migdałowo-czekoladowe

- wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, schłodzić je 30-60 minut
- ciasto rozwałkować na cienki placek, podsypując mąką i wykrawać foremkami wybrane kształty
- piec w 180 stopniach przez około 10-15 minut
 - po upieczeniu przechowywać w zamkniętym pojemniku


migdałowe ciasteczka z czekoladą
ciasteczka czekoladowo-migdałowe

1 komentarz:

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.