Piernik z marchwi

Klimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi.
Jest to piernik, który nie zawiera miodu, ale dodatek korzennych przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy.
Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach  260x110x75.

piernik z marchwią

Piernik z marchwi
Składniki:
40 dag marchwi
50 dag mąki tortowej
25 dag cukru
2 łyżki rozpuszczonej margaryny
2 jajka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
szczypta soli

piernik z dodatkiem marchwi

Wykonanie:
- marchew umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce (ścieram na tej, na której ściera się ziemniaki na placki, powstają malutkie wiórki)
- z 5dag cukru i 1/4-1/2 szklanki zimnej wody przygotować karmel, pozostawić do ostudzenia
- margarynę rozpuścić i przestudzić

Jak przygotować karmel?
Cukier wsypujemy do rondelka i  rozpuszczamy na małym ogniu, aż przybierze brązowy kolor, im dłużej będziemy go rumienić, tym ciemniejszy będzie karmel. Zdejmujemy go z ognia i wlewamy zimną wodę, karmel momentalnie zacznie twardnieć, ale nie przejmujemy się tym i z powrotem wstawiamy rondelek na palnik, żeby cukier mógł się ponownie rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmujemy karmel i studzimy.

piernik z dodatkiem marchewki

- do utartej miazgi marchewkowej dodać przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawami
- żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę
- do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu, wszystko dokładnie wymieszać (można to zrobić łyżką lub mikserem, choć ciasto jest bardzo gęste i trudne dla miksera)
- z białek ubić pianę ze szczyptą soli, dodać do masy i delikatnie wymieszać
- ciasto przełożyć do blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i piec w 180 stopniach przez około 60-70 minut, można delikatnie sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest upieczone, będzie ono w środku lekko wilgotne
- po 30 minutach wyjąć z blachy i studzić na kratce lub papierze, przekładając co jakiś czas z boku na bok

piernik z marchwi

Piernik z marchwią jest ciężki i wilgotny, ma piękny marchewkowy kolor (choć barwa uzależniona jest też od tego, jak ciemny karmel przygotujemy), lekko korzenny i marchewkowy smak i obok tradycyjnego piernika śmiało możemy przygotować go na nasz świąteczny stół.

5 komentarzy:

  1. idą święta, oj idą! pyszny piernik.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolor ma cudny, uwielbiam ciasta marchewkowe, więc taki piernik też by mi z pewnością zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. piernik z marchwi... ciekawe, ciekawe :)
    Bardzo ładny kolor dzięki niej uzyskał!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mrachewkowy super - lubie urozmaicenie!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)