Sernik na zimno z truskawkami

Z racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu.
Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami, cudownymi sezonowymi owocami, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni.
Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm.

sernik na zimno z truskawkami


Sernik na zimno z truskawkami

Składniki:

500g serka o smaku waniliowym z wiaderka
3/4 szklanki cukru pudru
300ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
truskawki
około 10 herbatników
kilka łyżek zimnej wody
1 szklanka gorącej wody

sernik na zimno z owocami

Wykonanie:

- ser utrzeć z cukrem pudrem, ubić śmietankę i połączyć z masą serową
- żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje, zalać szklanką gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia
- wystudzoną żelatynę wlać do masy, wymieszać


serowy trójkącik z truskawkami na zimno

- na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy ułożyć warstwę pokruszonych herbatników
- na herbatnikach ułożyć pokrojone w połówki truskawki
- wylać masę serową, całe truskawki ułożyć na wierzchu, lekko zanurzając je w masie serowej
- sernik schłodzić w lodówce


sernik z truskawkami

3 komentarze:

  1. o Matko ,ale nabrałam ochoty na taki sernik! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam zrobilam wszystko wedlug przepisu i po godz w lodowce nadal jest ciapkowate...co sknocilam?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli żelatyna zostala rozpuszczona prawidłowo i dobrze połączona z masą, nie powinno być problemu z zastygnięciem, ale na pewno będzie to trwało kilka godzin, a nie jedną :-)

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.