Składniki:
CIASTO
140g mąki pszennej
60g orzechów włoskich
80g masła
50g cukru pudru
1-2 łyżki zimnej wody
NADZIENIE
300g mascarpone
2 jajka
2 pomarańcze
4 łyżki cukru
1 łyżeczka (6g) mąki ziemniaczanej
POLEWA
1 łyżka (20g) masła
1 łyżka cukru
80ml soku wyciśniętego z pomarańczy
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki żelatyny
orzechy włoskie do posypania tarty
Wykonanie:
CIASTO
- składniki na ciasto powinny być z lodówki
- mąkę przesiać z cukrem pudrem
- orzechy włoskie rozdrobnić w malakserze na drobne kawałeczki (mogą być też orzechy mielone), dodać do mąki
- dodać kawałki zimnego masła, składniki posiekać, zagnieść ciasto
- dodać zimną wodę, 1-2 łyżki, w zależności od konsystencji ciasta, powinno być ono elastyczne, nie za suche, ale też nie za bardzo klejące
- ciasto zafoliować, schłodzić w lodówce
- schłodzone ciasto podsypać lekko mąką, rozwałkować na placek większy niż wielkość formy
(ciasto można też rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia)
- formę wysmarować masłem, oprószyć mąką
- do formy przełożyć placek, wylepić nim dno i boki formy, spód nakłuć widelcem
- formę z ciastem ponownie mocno schłodzić
- piekarnik rozgrzać do temperatury 200-220 stopni
- schodzony spód z ciasta wstawić do nagrzanego piekarnika, obniżyć temperaturę do 200 stopni, piec do lekkiego zrumienienia 15-20 minut
- upieczony spód ostudzić
NADZIENIE
- mascarpone i jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki
- pomarańcze obetrzeć ze skórki, podzielić na cząstki, oddzielić miąższ od błonek (potrzebne jest około 150g miąższu)
- miąższ i skórkę pomarańczową przełożyć do rondelka, dodać cukier, podgrzewać, aż masa odparuje i lekko zgęstnieje, ostudzić
- mascarpone zmiksować z jajkami, masą pomarańczową oraz mąką ziemniaczaną
- masę przelać na podpieczony i ostudzony spód z ciasta
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni, piec przez 35-40 minut do ścięcia się masy
- upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, ostudzić, schłodzić przez całą noc lub kilka godzin w lodówce
POLEWA
- do rondelka przełożyć masło, cukier i sok z pomarańczy, składniki podgrzewać do uzyskania jednolitej mieszanki, zdjąć z palnika, dodać śmietanę, wymieszać
- mieszankę ponownie podgrzać, do gorącej wsypać żelatynę, energicznie wymieszać, żeby nie potworzyły się grudki, zdjąć z palnika (nie gotować), ostudzić
- ostudzoną polewę schłodzić w lodówce do momentu aż zacznie gęstnieć, rozsmarować ją na wierzchu tarty
- orzechy włoskie posiekać na drobne kawałki, posypać wierzch tarty (na polewę, która jeszcze nie zastygła)
- tartę ponownie schłodzić do ścięcia się polewy
- przechowywać pod przykryciem w lodówce
Ależ ona smakowicie wygląda... :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam tarty, są pyszne i zawsze prezentują się elegancko tak jak Twoja :)
OdpowiedzUsuńczy to ma być śmietana kremówka,ale z sokiem się nie zważy?
OdpowiedzUsuńDo polewy potrzebna jest kwaśna śmietana 18%. Nie należy jej gotować, tylko podgrzać, nie powinna się zwarzyć.
Usuń