W smaku może równać się z najlepszymi ciastami z czekoladą - jej smak jest wiodący, za to cukinia nie jest zupełnie wyczuwalna - ani w smaku, ani w strukturze ciasta. Wpływa za to na jego wilgotność i na to, że ciasto długo zachowuje świeżość.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 21cm.
Ciasto czekoladowe z cukinią
Składniki:
1 szklanka (160g) mąki pszennej
4 łyżki (40g) mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki (150g) cukru
1/2 szklanki (110g) oleju
200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek)
50g gorzkiej czekolady
2 jajka
2 łyżki kakao
1 łyżka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
- składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić
- cukinia powinna być starta na najdrobniejszych oczkach tarki, a następnie dość mocno odciśnięta
- jajka roztrzepać z cukrem, dodać olej, ekstrakt z wanilii oraz cukinię, składniki wymieszać widelcem lub ręczną trzepaczką
- w drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną
- składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać
- ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać
- piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńJak zawsze prosto i smacznie! :D
OdpowiedzUsuńMa cudownie głęboki kolor i idealną wprost konsystencję :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mocno wilgotne ciasto. Smak głęboko czekoladowy. Przepyszne!
OdpowiedzUsuńRzeczywiście mocno wilgotne ciasto. Smak głęboko czekoladowy. Przepyszne!
OdpowiedzUsuńA wersje bezglutenowa da się zrobić?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, ale jeśli pieczesz ciasta ucierane z inną mąką i wychodzą, to polecam spróbować.
UsuńBardzo pyszne po raz drugi korzystam z Pani przepisu i jest bardzo dobre. W/g mnie doskonale pasuje na Boże Narodzenie bo jest dodatek cynamonu. Na wierzch dodałam jeszcze bitą śmietanę i przypomniało sie ciastko wz . Polecam
OdpowiedzUsuń