Ciasto budyniowe z kaszą manną

Ciasto budyniowe z kaszą manną i śmietaną to pewien kuchenny eksperyment. Ostatnio polubiłam przepisy z wykorzystaniem śmietany lub jogurtu i przekonałam się, że dają one bardzo smaczny efekt, jak w przepisie na sernik z jogurtu greckiego czy bardzo popularny styropian. Zapragnęłam tym razem zrobić ciasto, które nie będzie udawało sernika i będzie miało zwartą konsystencję, będzie składać się z kruchego spodu i zamkniętej w nim masy. Do środków zagęszczających wytypowałam dwa składniki: budyń w proszku i kaszę mannę i obu ich użyłam z zadowalającym efektem końcowym. Tego typu ciasta często określane są mianem puddingu lub leguminy, bez względu jednak na nazewnictwo, smak i konsystencja są na tyle oryginalne, że warto je wypróbować.
Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm.

ciasto z kaszy manny


Ciasto budyniowe z kaszą manną

Składniki:

CIASTO KRUCHE
100g mąki pszennej
50g masła
50g cukru pudru
1 żółtko

MASA
2 jajka
1 białko
80g cukru pudru
sok wyciśnięty z 0,5 dużej cytryny
200g kwaśnej śmietany 18%
1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
4 łyżki kaszy manny
szczypta soli


pudding z kaszy manny

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce
- tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem
- spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem i piec przez 10-15 minut w 180 stopniach
- podpieczone ciasto wyjąć i lekko ostudzić


MASA
- żółtka oddzielić od białek, przełożyć do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dokładnie rozbełtać, postawić na małym ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając
- gdy masa zacznie lekko gęstnieć, zdjąć ją z ognia, dodawać stopniowo śmietanę, cały czas energicznie mieszając do uzyskania gładkiej konsystencji
- do masy wsypać proszek budyniowy i kaszę mannę, wymieszać do połączenia się składników
- do białek (3szt.) dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę
- pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać
- gotową masę wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika
- piec w 180 stopniach przez około 40 minut
- ciasto jest gotowe, gdy wierzch jest sprężysty
- ciasto studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać w lodówce

ciasto/pudding z kaszą manną

Ciasto ma bardzo ciekawą konsystencję, głównie dzięki dodatkowi kaszy manny, która znacznie zagęszcza masę. Smak jest dość mocno budyniowy, z wyczuwalnym posmakiem cytryny i aromatem waniliowym. Jego struktura jest mocno zbita, dzięki czemu bardzo ładnie się kroi.

10 komentarzy:

  1. Intrygujące, zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też tak patrzę na te zdjęcia i próbuję sobie wyobrazić konsystencję i fakturę. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja jest mocno zwarta, ciężko ją porównać do np. bardzo gęstego budyniu czy ugotowanej na sztywno kaszy manny, gdyż pieczenie nadaje jednak innego smaku :)

      Usuń
  3. A gdzie proszek do pieczenia? Przecież to będzie nie smaczne tak zbite jak glina.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ma konsystencję puddingu i nie wymaga dodatku proszku do pieczenia.

      Usuń
  4. Witam.Czy moge dac budyn malinowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, choć zmieni się końcowy smak ciasta.

      Usuń
  5. Mi boki zjechały z blachy :( ale może się uda bez nich

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)
Ze względu na dużą ilość spamu, komentarze są moderowane, tak więc mogą pojawiać się na stronie z opóźnieniem.