Sernik z jogurtu greckiego

Po przepisie na styropian przygotowany na bazie kwaśnej śmietany, postanowiłam wyprodukować inny sernik bez sera, tym razem z użyciem jogurtu greckiego. Sernik z jogurtem odróżnia od tego prawdziwego, poza oczywiście innym składnikiem głównym, a co za tym idzie, inną konsystencją ciasta, również to, że w składzie masy nie ma dodatkowego tłuszczu. Podobnie jak w serniku, znajdują się tam jajka, cukier, aromat (u mnie skórka pomarańczowa), a także coś, co zwiąże masę (w tym przypadku budyń w proszku).
Taki sernik bez sera jest ciekawą alternatywą dla prawdziwych serników; ciasto smakuje podobnie, choć konsystencja jest bardziej piankowa. Piecze się go tak jak sernik, najlepiej w niezbyt wysokiej temperaturze i w tzw. kąpieli wodnej, dzięki temu ciasto wyrasta równo, nie pęka i niewiele opada.
 Mój sernik z jogurtu greckiego został upieczony w tortownicy o średnicy 18cm, jej wysokość wynosi około 6,5cm, jednak ja podniosłam jej brzeg o 2cm papierem, gdyż sernik podczas pieczenia w pewnym momencie dość mocno wyrasta i mógłby nie zmieścić się w formie.

sernik z jogurtu greckiego

Sernik z jogurtu greckiego

Składniki:

CIASTO KRUCHE
80g mąki pszennej
20g (2 łyżki) kakao
50g masła lub margaryny
50g cukru pudru
1 żółtko

MASA JOGURTOWA
500g jogurtu greckiego
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
3 jajka
50g cukru pudru
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
szczypta soli

POLEWA
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka cukru
sok wyciśnięty z 0,5 pomarańczy
0,5 łyżeczki żelatyny
1 łyżka jogurtu greckiego

Sernik jogurtowy pieczony

Wykonanie:

CIASTO KRUCHE
- mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimną margarynę, cukier i żółtko, posiekać i szybko zagnieść
- ciasto schłodzić przez 1 godzinę w lodówce
- schłodzone ciasto rozwałkować cienko, wylepić nim spód i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut
- podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia

MASA JOGURTOWA
- składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową
- żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników
- białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać na dwie raty cukier, dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i lśniąca
- gotową pianę przekładać stopniowo łyżką do masy jogurtowej, za każdym razem delikatnie mieszając do połączenia się składników
- gotową masę wylać na podpieczony spód ( u mnie masa zajęła prawie całą wysokość tortownicy), lekko wyrównać
- na dół piekarnika wstawić duże naczynie z gorącą wodą, para wodna ułatwi sernikowi równe wyrastanie oraz zapobiegnie pęknięciom (można pominąć)

Jogurtowy sernik bez sera

- wstawić sernik i piec przez 60-80 minut w 160-170 stopniach
- po pierwszej godzinie można sprawdzić, jaki jest stan upieczenia sernika (konsystencja będzie bardziej galaretowata niż przy normalnym serniku, lecz zauważymy, czy masa na środku jest ścięta), jeśli nie jest jeszcze gotowy, należy pozostawić go na kolejne 10-20 minut w piekarniku
- czas podaję orientacyjny, gdyż dużo zależy od posiadanego przez Was piekarnika
- upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
- gdy sernik wystygnie, należy schłodzić go w lodówce, najlepiej przez całą noc

POLEWA
- margarynę i cukier przełożyć do rondelka i poczekać, aż się rozpuści, dodać sok pomarańczowy, wymieszać i chwilę podgrzewać, na koniec dodać żelatynę w proszku, wymieszać i zdjąć z ognia, dodać jogurt i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji, pozostawić do wystygnięcia
- stygnącą polewę najlepiej wstawić na jakiś czas do lodówki, monitorując stopień jej stężenia, gdy zacznie robić się lekko ciągnąca, wyłożyć ją na wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy

Sernik bez sera na bazie jogurtu

Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową konsystencję i nie jest mocno słodka, co powoduje, że po jednym kawałku chętnie sięgniemy po następny.

47 komentarzy:

  1. robiłam już kiedyś sernik z jogurtu i bardzo mi smakował... bardzo chętnie wypróbuję Twój przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można zrobić z tego jogurtu "sernik" gotowany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do sernika gotowanego daje się twaróg i to najlepiej zwarty w swojej konsystencji, jogurt będzie najlepszy w serniku pieczonym lub na zimno.

      Usuń
  3. wygląda obłędnie, rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory serniki z jogurtu jadłam tylko w wersji na zimno, więc chętnie wypróbuję taka wersję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bajecznie wygląda, zjadłabym kawałek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam i styropian i sernik z jogurtu. Bardzo odpowiada mi ich konsystencja. Twój wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, taki wysoki i elegancki :) Idealny na nadchodzącą Wielkanoc :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Po prostu piękny! Choć u mnie od razu musiałabym podwoić składniki, bo mogłabym go nawet nie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obawa jest uzasadniona, bo u nas nie wytrzymał nawet doby ;)

      Usuń
  9. Oj jutro si zabieram za niego;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy trzeba koniecznie kłaść naczynie z wodą ? i piec w z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można piec bez naczynia, parująca woda sprawia, że serniki pieką się równomierniej, ale nie jest to obowiązkowe. Ja piekę bez termoobiegu.

      Usuń
  11. Pysznie wygląda. Wyobrażam sobie jak musi smakować :))

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda super, można wiedzieć jaki jest wymiar formy do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wysoka forma 18cm lub większa o standardowej wysokości, np. 21cm.

      Usuń
  13. Odpowiedzi
    1. Proszę napisać, co konkretnie nie wyszło, wtedy zastanowimy się, co mogło pójść nie tak.

      Usuń
  14. OOO jacie! Ale on wygląda obłdnie! Kurcze uwielbiam serniki! Czy on tez smakuje jak ze serem?
    Zapraszam:
    arfashionstyle.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest delikatniejszy w smaku, ale równie pyszny jak te z prawdziwym twarogiem :)

      Usuń
  15. Mi również nie wyszedł. Po upieczeniu ciasto miało konsystencję "ciapy". Wcześniej robiłam taki sernik z innych przepisów i zawsze wychodził.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Budyń powinien związać masę, więc może należało wydłużyć czas pieczenia. Jeżeli sernik przy sprawdzaniu stopnia upieczenia jest na środku ścięty, to nie powinien mieć ciapowatej konsystencji. Ja nie miałam z tym przepisem problemu i trudno mi powiedzieć, co mogło pójść nie tak.

      Usuń
    2. a co jeśli podczas pieczenia ładnie wyrósł a następnie upadł?

      Usuń
    3. Serniki, w których dodaje się ubitą pianę z białek, mają tendencję do opadania i taki ich urok. Jedynie serniki amerykańskie, w których do masy dodaje się całe jajka i bardzo krótko miesza, wyrastają równe jak stół. Takie lekkie opadnięcie nie wpływa na smak sernika.

      Usuń
    4. Dziękuję za przepis . Dzisiaj piekłam ten serniczek i jest bardzo, bardzo pyszny! Szybko znika i chyba nic nie zostanie na jutrzejszy dzień :(

      Usuń
    5. zawsze dodaję 2 budynie zamiast 1 i mam zwarty sernik :D

      Usuń
  16. Mam pytanie co do spodu. Co jesli zrobi sie twardy i nie bede mogla go rozwalkowac? Dzis wieczorem przymierzalam sie do tego ciasta i tak sie stalo :( mam jeszcze pytanie jakiej konsystenci ma byc masa serowa. Z gory dziekuje za odpowiedz :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ciasto zbyt mocno stwardnieje w lodówce, wystarczy po wyjęciu odłożyć je na jakiś czas na blat kuchenny, w temperaturze pokojowej zmięknie. Można też zamiast rozwałkowywania, wylepić ciastem dno, pod wpływem ciepła dłoni ciasto również nieco zmięknie.
      Masa przed upieczeniem jest rzadka, sernik w trakcie pieczenia może dość mocno wyrosnąć (najlepiej, żeby masa nie sięgała do wysokości formy), potem trochę opadnie. Po upieczeniu konsystencja sernika jest piankowa, może być lekko mazista.

      Usuń
  17. A na jak dużą tortownicę jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
  18. A na jak dużą tortownicę jest to przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jest na wysoką formę 18cm lub normalną 20-21cm, na inną należy zwiększyć ilość składników.

      Usuń
  19. Mam forme 24 cm i chce zrobic sernik z podwojnej porcji. Czy postepowac tak samo jak w Pani przepisie? Wydluzyc czas pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że podwójna porcja może być nieco za duża, gdyż sernik sporo rośnie podczas pieczenia i choć potem nieco opada, może wykipieć, jeśli masy będzie za dużo (ja piekłam go w formie o średnicy 18cm, ale podwyższyłam jej brzeg papierem do pieczenia). Jeśli chodzi o czas pieczenia, przedział czasowy podany przeze mnie jest dość duży (60-80 minut), więc wystarczy po prostu obserwować sernik i jeśli po określonym czasie nie będzie ścięty, wydłużyć nieco ten czas.

      Usuń
  20. Aż ślinka leci :)
    http://dominikamorys.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. zamieniłam jogurt na mleko kokosowe:) wyszło super!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy moze byc blacha prostokatna nie mam tortownicy a chce wyprubowac bo apetycznie wyglada ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być blacha prostokątna, należy tylko odpowiednio przeliczyć składniki.

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. W składnikach są 3 jajka i 1 żółtko do ciasta, czyli piana z trzech jajek.

      Usuń
  24. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  25. u mnie to samo, też nie wyszedł, po 60 min był czarny i spalony u góry, może wina piekarnika, ale spróbuję zmniejszyć czas pieczenia, może wyjdzie

    szkoda że nie ma wersji bardziej zdrowego spodu, bo ten ani szczególnie zdrowy ani smaczny, wolę chyba standardowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czas pieczenia każdego ciasta czy sernika jest uzależniony od piekarnika, w którym jest pieczony. Jeśli inne serniki pieczesz krócej lub w innej temperaturze, to nie trzymaj się twardo tego, co jest podane w przepisie, tylko obserwuj wypiek, wtedy na pewno wyjdzie.
      Jeśli chodzi o spód, według mnie to klasyczne i standardowe ciasto do serników, możesz oczywiście zamienić margarynę na masło (to stary przepis, teraz do wszystkiego stosuję tylko masło). Możesz też wykonać jakiś inny, sprawdzony przez siebie i według ciebie zdrowy spód. Pozdrawiam.

      Usuń
  26. Wlaśnie zrobiłam ten sernik, niestety mimo ze dalam wode przy pieczeniu to w momencie pieczenia bardzo nierownomiernie urosl,ale to mi nie bardzo przeszkadzalo,, teraz studzi sie i jest masakra, niski i pomarszczony. Mam nadzieje ze w smaku chodz bedzie dobry

    OdpowiedzUsuń
  27. Wlaśnie zrobiłam ten sernik, niestety mimo ze dalam wode przy pieczeniu to w momencie pieczenia bardzo nierownomiernie urosl,ale to mi nie bardzo przeszkadzalo,, teraz studzi sie i jest masakra, niski i pomarszczony. Mam nadzieje ze w smaku chodz bedzie dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy sernik przygotowywany z dodatkiem piany z białek, do tego jak w tym przypadku, z dość rzadką masą przed upieczeniem, będzie rósł i opadnie pod upieczeniu. To normalne. To, ile wyrośnie i opadnie, może być uzależnione od tego, jak bardzo została napowietrzona masa oraz jak piecze konkretny piekarnik. Dodatek pary wodnej można tu pominąć, najlepiej sprawdza się on przy sernikach krótko mieszanych z dodatkiem całych jajek.

      Usuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)