Z tym ciastem miałam trochę "przebojów". Ostatnio działam w kuchni jak zakochana, zapominam o pewnych czynnościach, tak się zdarzyło w przypadku ciasta kawowego. W założeniu ciasto miało być przygotowane z całymi jajkami, ale oddzieliłam białka od żółtek, zmiksowałam razem pozostałe składniki i o białkach stojących wciąż na blacie kuchennym przypomniałam sobie, gdy ciasto od 10 minut przebywało w piekarniku. Ciasto wyszło bardziej zwarte, mniej puszyste, lecz takie jak najbardziej mi odpowiada, gdyż chciałam, by było wilgotne i dość ciężkie. Przepis podaję z żółtkami, jeśli jednak lubicie ciasta przygotowane z całych jaj, możecie skusić się na dodanie białek. Podobny przepis bazowy wykorzystuję w przepisie na jogurtowy murzynek, tam w przepisie są właśnie całe jaja.
Swoje ciasto przygotowałam w tortownicy o średnicy 18cm, gdyż po upieczeniu ładnie prezentuje się krojone w trójkąty, jeśli jednak macie ochotę zrobić je w keksówce, nie widzę żadnych przeciwwskazań.
Ciasto kawowe z polewą śmietanową
Składniki:
CIASTO
3 żółtka
120g cukru
150g śmietany 18%
200g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
50ml gorącej wody
POLEWA ŚMIETANOWA
150g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
- kawę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić
- składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę
- dodać śmietanę, zmiksować
- do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, miksować do dokładnego połączenia się składników
- ostudzony napar kawowy wlewać stopniowo do ciasta, cały czas miskując
- ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką ( na spód można dać papier do pieczenia)
- piec w 180 stopniach przez 40-45 minut, po tym czasie śmietanę wymieszać z cukrem i rozprowadzić na gorącym wierzchu ciasta, wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut
- gotowe ciasto studzić w formie, przy wyjmowaniu nożykiem lekko oddzielić ciasto od wnętrza tortownicy, dopiero wtedy zdjąć obręcz
- przechowywać w chłodnym miejscu lub w lodówce
Ciasto kawowe, które można też nazwać babką kawową, jest prostym, szybkim w przygotowaniu ciastem, a polewa z kwaśnej śmietany bardzo urozmaica jego smak. Jest to ciasto dla wielbicieli ciężkich ciast o dość zbitej strukturze.
Cześć!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wzięcia udziału w moim blogowym konkursie. Do wygrania torcik ufundowany przez najsłodszą cukiernię w internecie.
http://www.limonkowy.com/2014/03/bitwa-o-tort-konkurs-organizowany-wraz.html
Wspaniałe to ciasto, super polewa. Pięknie zdjęcia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
pyszności zjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńw sam raz do filiżanki kawy :)
OdpowiedzUsuńZarówno ciacho jak fotki świetne
OdpowiedzUsuńSuper ciasto ,muszę zrobić coś kawowego .Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis, ciasto kawowe podobnie jak sernik wiśniowy wyszło świetnie! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń