Jogurtowy murzynek

Ciasto z jogurtem i dodatkiem kakao jest prostą i szybką w wykonaniu propozycją wypieku, dzięki jogurtowi ma delikatny smak i wilgotną konsystencję. W przepisie wymieniam jogurt naturalny, ale przygotowywałam już to ciasto z jogurtem owocowym, pitnym lub zwykłym i równie dobrze smakuje.
Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik.


Jogurtowy murzynek

Składniki:

1 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 jajka
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Wykonanie:

- żółtka utrzeć z cukrem, dodać jogurt, wymieszać
- do masy dodawać stopniowo przesiane składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon
- ubić pianę z białek ze szczyptą soli, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać
- ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką, piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika i użytej formy) w 180 stopniach


 Jeśli chodzi o czas pieczenia, trzeba go dostosować do rodzaju posiadanego piekarnika oraz do formy, w której przyrządzimy ciasto. Zdarzało mi się piec je około 40 minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.

10 komentarzy:

  1. Wyszło pysznie :) Dodałam więcej kakao i wiśnie..i nie mogę przestać jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że ciasto smakuje - u mnie ostatnio też był murzynek z wiśniami, z tym, że bardziej kaloryczny, bo z czekoladą :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. A mi wyszło strasznie twarde :-( i nie wiem dlaczego, wszystko zrobiłam krok po kroku jak w przepisie :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Być może ciasto było zbyt długo pieczone lub za dużo użytej mąki.

      Usuń
  3. A nie trzeba do tego ciasta dodać jakiegoś tłuszczu typu masło/margaryna lub olej, bo nie ma w Pani przepisie ?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie trzeba, jedyny tłuszcz w przepisie to ten z jogurtu.

      Usuń
  4. ile kcal ma takie ciasto? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No niestety mi wyszło jak guma do żucia. Pieczone było 45 min i mąki tyle ile w przepisie :( Poszło do kosza bo nikt nie chciał jeść :(

    OdpowiedzUsuń
  6. No niestety mi wyszło jak guma do żucia. Pieczone było 45 min i mąki tyle ile w przepisie :( Poszło do kosza bo nikt nie chciał jeść :(

    OdpowiedzUsuń

Jeśli masz pytania odnośnie przepisu, zadaj je w komentarzu,
a jeśli skorzystałaś/eś z przepisu, podziel się swoją opinią :)