Masa, którą przełożyłam kanapkę, to połączenie śmietanki 30% oraz piany z białek. Po schłodzeniu ma ona lekką, piankową konsystencję.
Kakaowy biszkopt upiekłam w formie 26x27cm, po przekrojeniu ciasto z pianką chłodziłam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Można też upiec dwa blaty biszkoptowe i przełożyć je podaną ilością masy, wtedy wyjdzie nam typowa płaska przekąska, albo podwoić ilość składników na masę, wtedy będziemy mieć kanapki podobnej wysokości do tych na zdjęciach poniżej.
Z podanego przepisu wychodzi 10-12 kanapek, w zależności od tego, jakiej wielkości kawałki będziemy kroić.
Składniki:
BISZKOPT
3 jajka
60g cukru
50g mąki pszennej
10g (1 łyżka) kakao
2 łyżki zimnej wody
PIANKA
4 białka
szczypta soli
100g cukru
200g śmietanki 30%
5 łyżeczek żelatyny
5 łyżek wody
Wykonanie:
BISZKOPT
- składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową
- białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli
- pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać
- do piany dodawać stopniowo żółtka oraz wodę, cały czas miksując
- mąkę wymieszać z kakao i przesiać, dodawać ją sukcesywnie do ciasta, delikatnie mieszając łyżką
- masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub z dnem wysmarowanym tłuszczem i oprószonym mąką lub bułką tartą (boki zostawiamy nieposmarowane), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
- biszkopt piec przez 20-25 minut, pod koniec czasu sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia
- ostudzony biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić w połowie na dwa mniejsze prostokąty
PIANKA
- miskę ustawić na stojącym na małym ogniu garnku z wodą, gdy zacznie wydobywać się para wodna (woda nie może gotować się za mocno, gdyż białka mogą zacząć się ścinać), wbić do niej białka, dodać szczyptę soli i ubijać do momentu uzyskania sztywnej piany, pod koniec ubijania dodać cukier, ubijać jeszcze przez 1-2 minuty, miskę zdjąć na blat
- żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, podgrzać ją krótko w kuchence mikrofalowej
- do żelatyny dodać 1-2 łyżki ubitej piany, dokładnie wymieszać
- żelatynę wlać do piany i krótko zmiksować
- zimną śmietankę ubić na sztywno, dodać ją do piany i wymieszać łyżką do połączenia się składników
PRZEŁOŻENIE BISZKOPTU
- jedną część biszkoptu ułożyć na spodzie formy (ważne, żeby była to forma dość wysoka, okalająca biszkopt ciasno z każdej strony), wyłożyć masę, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć
- ciasto schłodzić w lodówce, już po 1-1,5 godz. masa tężeje i nadaje się do krojenia
- kroić ostrym nożem, by uniknąć kruszenia się biszkoptu
- ciasto należy przechowywać w lodówce
Masa jest delikatna w smaku, dobrze harmonizuje z kakaowym biszkoptem. Można wzbogacić ją o dodatkowy składnik (owoce, czekoladę, itp.), wtedy otrzymamy piankę o wybranym smaku.
Wspaniałe to ciasto, musi być mega puszyste i pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda smakowicie :) robię to ciasto na długi weekend :)
OdpowiedzUsuńO ile kupna mleczna kanapka mnie nie przekonuje swoim wyglądem, o tyle Twoje ciasto aż prosi się, żeby je zjeść! Wygląda bardzo apetycznie :) Chętnie bym go spróbowała.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale! Bardzo kusząco brzmi ta pianka ze śmietany i białek, musi być lekka jak chmurka.
OdpowiedzUsuńwłaśnie zrobiłam ciasto oraz krem, zaznaczę dodatkowo że masę śmietankową trzeba po dodaniu żelatyny bardzo szybko nakładać, ponieważ w momencie gęstnieje. efekt końcowy wyszło przeeeeepysznie - polecam!!
OdpowiedzUsuńMasa śmietankowa rzeczywiście nie może stać i czekać zbyt długo na nałożenie :) Cieszę się, że przepis się sprawdził i pozdrawiam.
UsuńWlasnie upieklam kanapke i jestem bardzo zadowolona. Poczatko po upieczeniu biszkoptu lekko sie przerazilam bo wyszedl bardzo cienki ale udalo sie go przekroic i razem ze sietankowa piankowa masa pasuje swietnie. Dodalam wisnie co przelamalo lekko mdlawy smak jak dla mnie :) Polecam ;)
OdpowiedzUsuńprzecież kinder mleczna kanapka jest z miodem, a tutaj modu nie ma :/
OdpowiedzUsuńBo to nie jest kinder mleczna kanapka tylko mleczna kanaka własnoręcznej roboty :) A poza tym dodanie miodu zepsułoby smak.
Usuń