Nadzienie można dowolnie dobierać do gustu przygotowującego, oprócz jabłek piekłam już te ciasteczka z twarogiem. Im cieniej rozwałkujemy ciasto, tym delikatniejszy będzie smak w połączeniu z wilgotnym i słodkim jabłkiem w środku.
Kruche koperty z jabłkami
Składniki:
CIASTO
1 i 1/2 szklanki mąki
125g masła
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
NADZIENIE
litrowy słoik startych jabłek
kilka łyżek cukru
kilka łyżeczek cynamonu
Wykonanie:
- ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić
- ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką
- jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem
- z ciasta wycinać kwadraty, na środek każdego nakładać nadzienie jabłkowe, skleić ze sobą cztery rogi na środku, tworząc kopertę
- piec 25-30 minut w 180 stopniach
ekstra przepisy wstaw więcej przepisów z owocami
OdpowiedzUsuńIle tak mniej-więcej tych ciasteczek wychodzi z jednej takiej porcji?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, ale jeśli ciasto rozwałkuje się cienko, to kilkadziesiąt.
Usuń